N-VA-politica Frieda Brepoels wordt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de VRT. Brepoels is 66 en was Kamerlid, Europarlementslid en burgemeester van Bilzen. Dat het iemand van de N-VA moest worden, was overeengekomen binnen de Vlaamse regering. 

Frieda Brepoels volgt Luc Van den Brande (CD&V) op. Hij was sinds 2010 voorzitter van de raad van bestuur van de openbare omroep. Lange tijd leek gewezen Vlaams minister-president Geert Bourgeois de gedoodverfde opvolger van Van den Brande, maar hij gaf zelf aan dat hij geen interesse had en zijn tijd bij het Europees parlement wou uitdoen. 

De raad van bestuur van de VRT beslist onder meer over de strategie en de meerjarenplannen van de openbare omroep en houdt toezicht op de gedelegeerd bestuurder.

Een voorzitter van de raad van bestuur van de VRT heeft recht op een vaste jaarvergoeding van 6.500 euro. Per vergadering komt daar 650 euro bovenop, vanaf de zestiende vergadering per jaar is dat 325 euro. Reiskosten verbonden aan het mandaat worden eveneens vergoed.

De Vlaamse Regering heeft op 17 januari 2020, 12 nieuwe bestuurders benoemd voor de Raad van Bestuur van de VRT. De bestuurders worden benoemd voor een periode van vijf jaar. De huidige voltallige raad van bestuur van de VRT kan je hier vinden:  

Samenstelling Raad van Bestuur | VRT.be 

Bron: Belga & De Tijd

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.