De klimaatcrisis en de groeiende sociale breuklijnen zijn de risico's met de grootste potentiële impact in 2022, nu de wereld het derde jaar van de coronapandemie ingaat. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde Global Risks Report 2022 van het World Economic Forum (WEF). Voor de zeventiende keer publiceert het WEF het rapport over de grootste wereldwijde risico's. Volgens een duizendtal experts zullen in 2022 de langetermijnrisico's te maken hebben met het klimaat, de grootste zorgen op korte termijn gaan over de maatschappelijke verdeeldheid en crisissen in verband met levensonderhoud en geestelijke gezondheid. 

Bovendien denken de meeste experts dat het wereldwijde economische herstel in de komende drie jaar wisselvallig en ongelijk zal zijn. 

Het rapport moedigt leiders aan buiten de cyclus van kwartaalraporten te denken en een beleid te ontwikkelen dat de risico's beheerst en de agenda voor de komende jaren bepaalt. Het is opgedeeld in vier categorieën van opkomende risico's: cyberveiligheid, concurrentie in de ruimte, wanordelijke klimaattransitie en migratie. Die risico's vereisen wereldwijde coördinatie om ze succesvol te beheren. 

"Verstoringen op het vlak van gezondheid en economie vergroten de sociale breuklijnen", zegt directeur Saadia Zahidi van het World Economic Forum. "Dat leidt tot spanningen op een moment dat samenwerking binnen de maatschappij en tussen de internationale gemeenschap van fundamenteel belang zijn voor een gelijkmatiger en sneller wereldwijd herstel. Wereldleiders moeten de handen ineenslaan voor een gecoördineerde benadering met verschillende belanghebbenden om de niet aflatende mondiale uitdagingen aan te pakken en veerkracht op te bouwen voor de volgende crisis." 

De klimaatcrisis blijft de grootste bedreiging op lange termijn voor de mensheid. "Als de klimaatverandering niet aangepakt wordt, kan het wereldwijde bbp met een zesde dalen", zegt Peter Giger, chief risk officer (CRO) bij Zurich, de grootste verzekeringsmaatschappij van Zwitserland. "De toezeggingen die op COP26 (klimaattop in Glasgow, red.) zijn gedaan, zijn nog steeds niet genoeg om de doelstelling van 1,5 graden Celsius te halen." 

Het World Economic Forum, dat oorspronkelijk deze maand gepland stond in het Zwitserse skioord Davos, is eind december vanwege corona uitgesteld naar het begin van komende zomer.

Bron. Belgq


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.