21 Oct
21Oct

Bij Barry Callebaut is donderdag 's werelds grootste chocolademagazijn officieel ingehuldigd. Dat magazijn, The Chocolate Box gedoopt, bevindt zich in Lokeren aan de snelweg E17. Vanuit het magazijn wordt alle verpakte chocolade die gemaakt wordt in de fabrieken in Wieze en Halle naar de rest van de wereld getransporteerd. Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits (CD&V) woonde de inhuldiging bij.

Barry Callebaut is de grootste chocoladefabrikant ter wereld, goed voor zo'n 2 miljoen ton per jaar. Een kwart daarvan wordt in ons land geproduceerd en het zijn die verpakte chocoladeproducten, bestemd voor de professionele markt, die vanuit het nieuwe magazijn worden getransporteerd.

Tot voor kort lag het distributiecentrum van Barry Callebaut in Aalst. Maar door de groei met ongeveer 5 procent per jaar, barstte dat stilaan uit zijn voegen. De producten waren er ook verspreid over verschillende magazijnen, wat de levering complexer en tijdrovender maakt. En dus koos de chocoladefabrikant voor een complete nieuwbouw, waarbij 10 à 15 jaar vooruit werd gekeken.

Er werd gekozen voor een nieuw magazijn in Lokeren, door zijn strategische ligging tussen Wieze en Halle én de haven van Antwerpen. Het nieuwe magazijn is zo'n twaalf voetbalvelden groot en op zijn hoogste punt 41 meter hoog. In totaal kunnen er tot 125.000 paletten opgeslagen worden, 2,5 keer de capaciteit van vroeger. Opmerkelijk is dat overal - ook op tientallen meters hoogte - de temperatuur gegarandeerd 18 graden Celsius bedraagt. Dat is de ideale bewaartemperatuur voor chocolade.

Barry Callebaut investeerde 100 miljoen euro in The Chocolate Box, de grootste investering ooit in zijn netwerk. Er kunnen ruim 120 mensen aan de slag, van wie een 40-tal nieuwe functies. Het magazijn werd gebouwd in samenwerking met vastgoedontwikkelaar WDP en de stad Lokeren, klinkt het.

Het nieuwe magazijn is niet alleen het grootste, maar ook het meest duurzame, maakt Barry Callebaut zich sterk. Het kreeg als eerste gebouw in de Benelux een BREEAM Outstanding-certificaat en behaalde daarmee de hoogste duurzaamheidsscore voor logistieke gebouwen. Hiervoor werd geïnvesteerd in de nieuwste technieken rond zonnepanelen, luchtbehandelingsunits, regenwater- en warmterecuperatie, vochtigheidsregeling, isolatie en geothermische energie. Het gebouw kan volledig in zijn eigen energieverbruik voorzien. Voor het welzijn van de werknemers - een essentiële vereiste van het certificaat - is er overal natuurlijk daglicht en zijn er ontspanningsruimtes en voorzieningen voor e-bikes.

Peter Boone, CEO van de Barry Callebaut Groep: "The Chocolate Box is een echte mijlpaal. Het is ook een mooi voorbeeld van onze slimme groeistrategie waarbij we inzetten op meer efficiëntie, zodat we onze klanten op een duurzamere manier kunnen bedienen."

Bouwheer WDP wijst erop dat het magazijn een pareltje is op het gebied van technologie en innovatie. "We mogen erg trots zijn op deze verwezenlijking."

De burgemeester van Lokeren, Filip Anthuenis, is dan weer tevreden met de komst van "een wereldspeler zoals Barry Callebaut" naar zijn stad. "Het bedrijf zal het uithangbord vormen van ons nieuw bedrijvenpark vlakbij de E17, en bij uitbreiding voor de hele stad." Antheunis verwacht een boost voor de economische dynamiek en tewerkstelling in Lokeren.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.