In een nieuw samenwerkingsakkoord beloven de havens van Antwerpen en Luik een samenwerking op verschillende thema's, waaronder digitalisering van gegevens, binnenscheepvaart en spoorwegvervoer, de promotie van containerterminals langs het Albertkanaal en duurzame transitie. Het akkoord heeft een looptijd van drie jaar.

Volgens Emile-Louis Bertrand, directeur-generaal van de Luikse haven, hebben binnenhavens als die van Luik een groot belang voor grote zeehavens. "De haven van Luik met haar gunstige ligging in het natuurlijke hinterland van Port of Antwerp dankzij het Albertkanaal (op slechts 14 uur varen) verankert zonder meer haar positie als Europese logistieke hub voor (stuk)goederendistributie in Europa."

Beide havens willen inzetten op vervoer via binnenvaart en over het spoor. "De twee havens zullen volop hun schouders zetten onder dossiers die bijdragen aan een goede verbinding en ze verdedigen bij de overheden opdat ze de ontbrekende schakels in de infrastructuur opvullen", klinkt het. Er zullen dan ook geregeld overlegmomenten plaatsvinden over projecten hierrond.

Jaarlijks worden tussen de havens van Antwerpen en Luik zo'n 7 miljoen ton aan goederen vervoerd.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.