De twee ondernemersduo's kennen elkaar al langer. Alle vier werkten ze ooit voor Luciad, een specialist in geospatiale softwaretechnologie. In die wereld van geografische data is ook xyzt.ai actief. Bedrijven zitten tegenwoordig op een berg data, maar ze hebben het moeilijk die datastromen te vertalen in concrete inzichten. Zeker als het om locatiedata gaat, ligt dat niet voor de hand. Daar wil xyzt.ai het verschil maken met de technologie die het in de loop van dit jaar ontwikkelde, en nu nog wil verfijnen.

"Geografische data zijn moeilijk voor veel bedrijven", zegt Bart Adams, medeoprichter en CTO van xyzt.ai. "Voor een bedrijf is zulke data verwerken een heel intensief werk. Bedrijven willen meer toegevoegde waarde, tools om de data te analyseren." Xyzt.ai biedt een visueel softwareplatform, waar bedrijven een abonnement op nemen.

De 'xyzt' in de naam verwijst naar de combinatie van locatie en tijd, terwijl de 'ai' doet vermoeden dat de start-up artificiële intelligentie (AI) gebruikt. Het hart van AI is machine learning. Die technologie zorgt ervoor dat computers zelf kunnen leren door data te analyseren. "Het is een softwareplatform om grote hoeveelheden loodsdata te verzamelen, of auto's of schepen te tracken. Via machine learning kun je dan automatisch uit die data inzichten halen. Je kunt bijvoorbeeld zien wat afwijkend gedrag is. Dat kan helpen in de strijd tegen drugssmokkel en illegale lozingen. Je kan machine learning bijvoorbeeld gebruiken om verdachte vaarbewegingen uit data te halen." 

Bron: Trends.be

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.