In België worden herstructureringen te vaak gezien als een mislukking, we moeten van dit standpunt afstappen en het als een kans zien. Dat is het standpunt van de Belgium Turnaround Association (BeTA), een pas opgericht collectief van bedrijven die willen optreden als sectorvertegenwoordiger met betrekking tot herstructureringen.

De coronapandemie heeft veel bedrijven geconfronteerd met een onzekere toekomst, waardoor herstructureringen zich mogelijk opdringen. BeTA wil echter de negatieve connotatie errond de wereld uit helpen. "Net als in andere landen is het van essentieel belang om van dit standpunt af te stappen en het als een kans te zien. Na COVID-19 moet herstructurering worden gezien als een oplossing om bedrijven en werkgelegenheid in België te redden", aldus BeTA-voorzitter Philippe Fimmers.

De stuurgroep dringt er bij de overheid op aan om een cultuur van bedrijfsredding te bevorderen en de huidige wetgeving aan te passen om de negatieve impact van potentiële insolventies te beperken. BeTA is ervan overtuigd dat België meer flexibele wettelijke instrumenten nodig heeft om onnodige en waardevernietigende faillissementen te beperken wanneer de steun van de overheid eenmaal is afgerond, en om een maximaal aantal banen en bedrijven van faillissementen te redden.

"We zijn verheugd over de wetgeving die het afgelopen jaar door de verschillende Belgische regeringen is goedgekeurd om de bestaande regels te versoepelen, bedrijven te helpen insolventie te voorkomen en banen te redden", zegt Michel Bonne, lid van de bestuurgroep.

Hij vervolgt dat "de aanstaande omzetting van de Europese Herstructurerings- en Tweedekansrichtlijn in het Belgische recht een goede gelegenheid biedt om na te denken over onze huidige herstructureringswetgeving. "In tegenstelling tot sommige andere landen heeft België geen sterke traditie om zijn wetgeving vorm te geven en te verkopen als een instrument om bedrijven aan te trekken en België aantrekkelijker te maken als een land om te investeren en banen te creëren", klinkt het nog.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.