Studenten van VIVES kunnen straks niet alleen les volgen aan de hogeschool in Brugge, maar er ook verblijven. Samen met projectontwikkelaar ION bouwt VIVES een gloednieuw complex met 19 leslokalen én 138 studentenkamers, dat naadloos aansluit op de bestaande campus. Zo wordt VIVES City meteen de eerste echte 'leefcampus' in Vlaanderen. 

De hogeschool zet dan ook sterk in op beleving, met onder meer een studentencafé, een sporthal en padel- en tennisterreinen op wandelafstand. Een nieuw fietspad dwars door de campus zorgt voor een snelle en veilige verbinding met het station en het centrum van Brugge. Er wordt naar gestreefd om VIVES City klaar te krijgen tegen september 2022.

Het aantal kwaliteitsvolle opleidingen aan de West-Vlaamse hogeschool VIVES is de voorbije jaren toegenomen, wat zich ook vertaalt in een jaarlijks groeiend aantal studenten. Om die groei te kunnen beantwoorden, investeert de hogeschool liefst 20 miljoen euro in VIVES City. "We willen een volwaardige campus met een hoog belevingsgehalte uitbouwen. Studenten zullen niet alleen les volgen op de campus, ze komen er ook wonen. Het is daarom zeer belangrijk dat er voldoende faciliteiten aanwezig zijn. Zo kunnen de studenten zich uitleven in het multifunctionele sportcomplex aan de overzijde van de Xaverianenstraat, waar ze onder meer terecht kunnen voor tennis en padel. We hechten ook veel belang aan een goede integratie van de campus in de stad. Daarom leggen we een fietspad dwars over de site aan dat de campus snel en veilig verbindt met het station en het stadscentrum," vertelt Joris Hindryckx, Algemeen directeur VIVES

Aantal studenten groeit fors

Brugge zit als studentenstad al een tijdje in de lift. Het aantal nieuwe studenten groeit jaarlijks flink aan. "Brugge telt vandaag meer dan 9.000 studenten en dat aantal groeit elk jaar. Onze stad telt op haar grondgebied liefst zes instellingen die hoger onderwijs aanbieden. Jongeren kiezen bewust voor Brugge omwille van de hoge kwaliteit van het onderwijs. Maar ook een fijne leeromgeving is een factor die steeds belangrijker wordt. We juichen dan ook de beslissing van VIVES toe om fors te investeren in de levenskwaliteit van de studenten op de campus aan de Xaverianenstraat, " aldus Dirk De fauw, burgemeester Brugge.

Terrasvormige binnentuin

VIVES City krijgt een binnentuin met een diameter van 30 meter die in terrasvorm wordt  aangelegd. De aanplantingen worden in halve cirkels uitgevoerd, afgewisseld met graszones. Er komen ook zitmeubels waar studenten elkaar kunnen ontmoeten. De nieuwbouw omvat ten slotte ook een fietsenstalling die voorbehouden wordt voor de studenten die er een kamer betrekken. "Met VIVES City realiseren we de eerste echte 'leefcampus' in Vlaanderen. De nieuwbouw wordt ingebed in een groene omgeving waar alle faciliteiten voor studenten aanwezig zijn. Het cirkelvormige gebouw omvat niet alleen 19 extra leslokalen, maar ook 138 studentenkamers. Studenten zullen in VIVES City dus vlak naast hun kot les kunnen volgen, " zegt Kristof Vanfleteren, CEO & co-founder ION

18 m² grote muurschildering

Opvallend: voor de aankleding van de werfomheining aan de kant van het hoofdgebouw doen ION en VIVES een beroep op de Brugse graffitikunstenaar Jamz (Jeremiah Persyn). Hij zal met zijn spuitbussen een muurschildering van 3 op 6 meter maken met studenten, Brugge en VIVES als centrale thema's. De muurschildering wordt omzoomd met foto's van kunstwerken van studenten uit de opleiding educatieve bachelor secundair onderwijs (project Kunstvakken). Als VIVES City klaar is, zal de muurschildering verhuizen naar de gevel van studentencafé De Krachtbar. De omgevingswerken zijn al bezig en deze week start de aannemer met de eigenlijke bouwwerken. Er wordt naar gestreefd om het project klaar te hebben tegen de start van het academiejaar 2022-2023. 


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.