Vrijdag zal de regering nieuwe topambtenaren aanstellen voor vier overheidsdiensten die al lang door waarnemers gerund worden. Ze zetten meteen de toon van een uitgebreide reeks benoemingen waarmee Vivaldi het genderevenwicht van de regering wil doortrekken naar de administratie en de bestuursraden. 

Bij de overheidsbedrijven zijn tussen december 2018 en vandaag meer dan 75 bestuurs- en uitvoerende mandaten opengevallen, zoals dat in het jargon heet. In de ambtenarij moeten deze legislatuur worden (her)benoemd. De regering wil voor de klassieke benoemingen van bestuurders en CEO’s een nieuwe wind  laten waaien. 

‘Meer gericht op competenties en met een verloning die meer afhangt van de aanwezigheden op de raden van bestuur’, klinkt het. Al valt het te bezien hoe hard dat kan worden gemaakt als het getouwtrek tussen de zeven regeringspartijen op gang komt. Aan de coalitiepartners is gevraagd hun voorkeuren op papier te zetten. Aan de premier om zijn puzzel daarna te leggen. 

Op het lijstje staan enkele zeer attractieve posten: vicegouverneur bij de Nationale Bank, CEO van de Nationale Loterij, de investeringsmaatschappij FPIM, de bankentoezichthouder FSMA en de luchtverkeersleider Skeyes en voorzitter van de NMBS en Brussels Airport. Toplui als Jannie Haek (Nationale Loterij), Koen Van Loo (FPIM), Jean-Paul Servais (FSMA), Johan Decuyper (Skeyes) en Jean-Claude Fontinoy (NMBS) zijn kandidaat om zichzelf op te volgen, maar door de nieuwe politieke verhoudingen wordt dat niet voor iedereen een evidentie. Ook bij de administratie staan nog tal van topfuncties vacant, zoals het directievoorzitterschap van het RIZIV, de CREG, Buitenlandse Zaken en het antiterreurorgaan OCAD. 

Bron: De Tijd

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.