De Britse chemiegroep Ineos zal zo'n 2 miljard euro investeren in de productie van groene waterstof, een propere energie die een sleutelrol speelt in het koolstofarm maken van de industriële sector. Dat berichten verschillende Britse media en bevestigt Ineos. Het totaalbedrag zal over een periode van tien jaar aangewend worden in Europa. Projecten voor Noorwegen en Duitsland werden al gedefinieerd, voor een groter project is België een kanshebber. Ook in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn investeringen gepland.

"Het gaat om de grootste investering ooit in Europa in projecten rond elektrolyse, met het oog op de productie van groene waterstof", aldus Ineos. De eerste eenheid van Ineos die gebouwd zal worden, is een elektrolyse-installatie van 20 MW in Noorwegen, die schone waterstof zal produceren door elektrolyse van water, aangedreven door koolstofvrije elektriciteit. In Duitsland wil Ineos een elektrolyse-installatie van 100 MW bouwen op zijn site in Keulen. "Er volgt nog een zogenaamd gigaproject, groter dan dat van Duitsland, maar de locatie is nog niet bepaald", zegt woordvoerder Nathalie Meert. 

"België is weliswaar een kanshebber, vanwege de vele vestigingen van Ineos." Meer details voor België zijn er vooralsnog niet. Eerder werd al het kleinschaliger demoproject Power-to-Methanol gedefinieerd, goed voor 5 MW, op de site van dochterbedrijf INOVYN in de haven van Antwerpen. Het is trouwens een Belg - Wouter Bleukx - die bij de chemiegroep de leiding heeft over de waterstofactiviteit.

Groene waterstof wordt geproduceerd door elektrolyse van water. De elektriciteit die daarvoor wordt gebruikt, is opgewekt via hernieuwbare energie. De brandstof geldt als een van de beste hulpmiddelen om de industrie CO2-neutraal te maken, aangezien hij enkel waterdamp uitstoot en dus veel properder is dan fossiele brandstoffen. "Groene waterstof is een van onze beste kansen om een duurzamere en meer koolstofarme wereld te creëren. 

Europa schreeuwt om meer investeringen in groene waterstof en deze aankondiging van Ineos toont onze vastberadenheid om een leidende rol op te nemen in deze belangrijke nieuwe brandstof", zegt Jim Ratcliffe, CEO van Ineos.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.