04 Nov
04Nov

De stichting die verantwoordelijk is voor de internationale boekhoudstandaarden IFRS Foundation, werkt aan nieuwe normen voor de rapportering over duurzame maatregelen. Die moeten onder meer greenwashing, waarbij bedrijven zich milieuvriendelijker voordoen dan ze werkelijk zijn, tegengaan. De stichting richt daarvoor intern een nieuw orgaan op, dat begin 2022 van start zal gaan, zo maakte ze woensdag bekend op de internationale klimaattop in het Britse Glasgow (COP26).

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn ook in het bedrijfsleven almaar belangrijker en spelen dan ook een steeds grotere rol bij de waardering van ondernemingen. Met nieuwe standaarden wil de IFRS Foundation nu verzekeren dat de rapportering over klimaat- of andere duurzaamheidsaspecten in jaarverslagen en -rekeningen eenduidig en transparant zijn. Momenteel zijn er bijvoorbeeld geen criteria over wat bepaalt of een investering al dan niet groen is.

Om de regels op te stellen, richt de IFRS Foundation een nieuw intern orgaan op: de International Sustainability Standards Board (ISSB). Het hoofdkantoor daarvan zal gevestigd zijn in het Duitse Frankfurt, met ook elders in de wereld verschillende vestigingen.  

De voorzitter van de Belgische financiële regulator FSMA, Jean-Paul Servais, is binnen de IFRS-stichting ook voorzitter van de toezichtsraad. Hij verwelkomt de oprichting van de ISSB. "'Rapportering door vennootschappen op basis van wereldwijd aanvaarde normen van hoge kwaliteit blijft essentieel voor efficiënte, faire en transparante financiële markten", zegt hij.

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.