De algemene vergadering van vzw Brussels Philharmonic heeft, op voorstel van de Vlaamse regering, Johan Swinnen aangesteld als nieuwe voorzitter van Brussels Philharmonic en Vlaams Radiokoor. Hij volgt baron Hugo Vandamme op, die voorzitter was sinds 1998.

De keuze viel op Swinnen vanwege zijn academisch profiel, maar bovenal omdat hij een ervaren cultureel bestuurder is, zo luidt het. Hij was eerder al aan het werk bij onder mee de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, deBuren of Muntpunt. Als kersvers voorzitter wil hij de koers die zijn voorganger uitstippelde, aanhouden. Onder het bewind van baron Vandamme groeiden beide ensembles uit tot gewaardeerde spelers in het nationale en internationale kunstenlandschap.

"Brussels Philharmonic en het Vlaams Radiokoor hebben een genereuze rol te spelen, om zo het verschil te maken in Brusselse, Vlaamse en Europese context. En daar wil ik graag mijn schouders onder zetten", vertelt de nieuwe voorzitter.

Het koor en het orkest zitten samen onder één dak in het Flageygebouw. Dat is zowel een uitdaging als een troef voor Swinnen. "De aanwezigheid onder één dak in het iconische Flageygebouw ervaar ik als een belangrijke sterkte. Ik zie het als een kosmopolitische ontmoetingsplek in Brussel met oog voor diversiteit in alle vormen. Ik opteer om de komende jaren innovatief te focussen op prikkelende ideeën en intense emoties, anders en excentriek met het oog voor culturele industrie."

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.