Als voorzitter van Febelfin is Johan Thijs de belangrijkste vertegenwoordiger van de banksector in dit land. De bankenfederatie vertegenwoordigt 250 financiële instellingen in België, goed voor bijna 60.000 rechtstreekse jobs. Als Febelfin-voorzitter zat Thijs eerder dit jaar om de tafel met de federale regering en de Nationale Bank om een financieel noodplan uit te werken voor burgers en bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis.

Maar ook over andere dossiers, zoals bijvoorbeeld de bankentaksen, moet de Febelfin-voorzitter met de overheid onderhandelen. Dat verklaart volgens De Tijd waarom uiteindelijk werd gekozen geen bankier van Belfius - in handen van diezelfde overheid - naar voren te schuiven als voorzitter van de bankenkoepel. 

De andere opties als voorzitter zijn eerder beperkt. Max Jadot (BNP Paribas Fortis) staat vlakbij zijn pensioen. ING heeft momenteel geen volwaardige CEO voor België en Peter Adams, die er vanaf januari 2021 de nieuwe ceo wordt, heeft als consultant nog geen bankierservaring. 

Bron: De Tijd

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.