Logistiekreus Katoen Natie heeft in de haven van Tallinn zijn nieuw magazijn plechtig geopend. CEO Fernand Huts knipte samen met Vlaams minister-president Jan Jambon en de Antwerpse havenschepen Annick De Ridder (beiden N-VA) maandag het lint door in de "poort naar Rusland".

Katoen Natie streek iets minder dan tien jaar geleden neer in de haven van de Estse hoofdstad Tallinn. Van daaruit bedient de Antwerpse logistiekreus via het spoor met name de Russische, Oekraïense en Kazachse markten. "De poort naar Rusland", aldus Huts. "Het is de laatste ijsvrije haven."

In 2013 was de constructie van het eerste magazijn in Tallinn rond. In juli van dit jaar nam het bedrijf er zijn nieuwste en intussen al vierde magazijn in gebruik, een van 10.000 vierkante meter. Het gaat om een investering van 5 miljoen euro, aldus Mart Melles, de directeur van Katoen Natie in de Estse haven. Daarnaast nam het bedrijf recentelijk ook een automatische verpakkingslijn in gebruik, goed voor 2 miljoen euro.

Alles samen investeerde Katoen Natie al 50 miljoen euro in Tallinn. Daarin zit naast de 60.000 vierkante meter magazijnoppervlakte onder meer ook de aankoop van de gronden vervat. Die zijn dus in handen van Katoen Natie zelf. Een "zeer bedrijfsvriendelijke" en "gulle" haven, verwoordde Huts het, met een steek naar de Antwerpse haven die liever met concessies werkt.

Met het vierde magazijn is de huidige investering van Katoen Natie in Tallinn afgerond. Het bedrijf heeft wel zijn zinnen gezet op een aangrenzend perceel van 20 hectare. "Gezien er in Antwerpen geen plaats meer is, moeten we gaan zoeken waar er nog wel plaats is", aldus Huts.

Ook Melles bevestigt de uitbreidingsplannen, maar volgens hem zullen er alvast dit jaar geen investeringen meer gebeuren. "We groeien mee met onze klanten en hun engagementen."

Huts combineert de plechtige opening van het havenmagazijn in Tallinn met een bezoek aan twee tentoonstellingen van zijn kunststichting Phoebus Foundation, die momenteel lopen in de Estse hoofdstad. Daarvoor bracht hij meer dan 120 genodigden met zich mee uit België, onder wie (oud)-ministers en bedrijfsleiders.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.