KBC lanceert fonds dat wordt beheerd door artificiële intelligentie


11 Nov
11Nov

KBC Asset Management gaf in oktober 2017 al de opdracht aan een multidisciplinair team om de mogelijkheden van beleggen, met inbreng van AI, in kaart te brengen en te concretiseren. Op 29 juni 2018 ging de AI-software “live” achter de schermen. Meer dan twee jaar lang heeft KBC Asset Management de inbreng van AI-software in fondsenbeheer gemonitord en geoptimaliseerd.  Volgens KBC is de AI-software is nu matuur genoeg om het eerste Belgische door AI-software meebepaalde fonds te lanceren en daarmee de beleggingsportefeuille van hun klant en te diversifiëren. 

“Zoals Artificiële Intelligentie een bijna standaardcomponent geworden is in je gps of smartphone, hebben wij eenzelfde ambitie voor beleggen. We staan op een kantelpunt. De toenemende rekenkracht van software laat toe om bijna real-time data te analyseren. Nieuwe technieken als Artificiële Intelligentie maken het dan mogelijk om de beleggingsbeslissingen te laten meebepalen door software,” verduidelijkt Johan Lema, CEO KBC Asset Management.

"AI versterkt het menselijke kunnen. Zo kan de AI-software dagelijks meer dan 1.000 parameters zoals economische indicatoren, markt- en bedrijfsgegevens en analyses verwerken. Die grotere hoeveelheid data wordt bovendien op een snellere en objectievere manier verwerkt dan dat de mens dat kan. Ook de toon van berichtgeving en reacties over bedrijven op nieuwssites, blogs en sociale media wordt gebruikt. Deze inzet van de zogenaamde sentimentsdata voor fondsenbeheer is nieuw voor KBC AM. "Het laat ons als vermogensbeheerder toe nieuwe verbanden te leggen en onze beleggingsbeslissingen te verrijken.”

In uitzonderlijke omstandigheden zoals Brexit of Covid-19 ontbreekt data voor de AI-software om onmiddellijk te reageren. Dan rekent KBC op de flexibiliteit en de inzichten van de experten om snel tussen te komen. Zij blijven de software trainen en updaten door die op regelmatige basis te voeden met nieuwe data. 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.