Het kernkabinet heeft vrijdagavond de CEO's bevestigd van vijf overheidsbedrijven. Het gaat om skeyes-CEO Johan Decuyper (CD&V), NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir (CD&V), Jannie Haek (sp.a) van de Nationale Loterij, Infrabel-topman Benoît Gilson (MR) en Koen Van Loo (Open Vld) van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Dat heeft Belga vernomen uit regeringskringen.

Andere openstaande posities werden ingevuld via de zogenaamde sleutel-D'Hondt, op basis van het aantal zetels van elke fractie. Daarnaast heeft het kernkabinet ook de algemene principes voor het invullen van mandaten vastgelegd. Zo kunnen mandaten enkel ingevuld worden met kandidaten die over de nodige expertise beschikken, moeten bestuurders een charter ondertekenen met daarin de rechten en plichten van bestuurders en moeten de verschillende dimensies van diversiteit - waaronder genderevenwicht - worden meegenomen, luidt het.Jean-Claude Fontinoy (MR) zou volgens De Tijd verdwijnen als voorzitter van de NMBS en Marc Descheemaecker (N-VA) als die van Brussels Airport, maar die informatie kon niet officieel worden bevestigd. Ecolo en Open Vld leveren hun opvolgers, aldus de krant. 

Nog volgens De Tijd krijgt de PS de voorzitter van bpost, MR krijgt de voorzitter van Skeyes en behoudt de voorzitterspost van de Nationale Loterij. Groen mag een ondervoorzitter benoemen bij de investeringsmaatschappij FPIM, net als MR. CD&V behoudt het voorzitterschap van Proximus.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.