Met de introductie van onafhankelijk bestuurders wil men bij de KBVB de raad van bestuur meer divers samenstellen, externe controle toelaten in haar hoogste orgaan en nieuwe competenties van buiten het voetbal aan de werking toevoegen.

De nieuwe Raad van Bestuur zal na de verkiezingen in juni 2021 samengesteld worden uit 10 leden (nu nog 12). Naast de 8 leden van de voetbalfamilie (4 Pro League, 2 Voetbal Vlaanderen en 2 ACFF) zullen er 2 onafhankelijke leden aan de Raad van Bestuur worden toegevoegd.

De profielen van de nieuwe onafhankelijke bestuurders zullen de volgende maanden worden uitgewerkt, waarna de zoektocht van start zal gaan. De nieuwe bestuurders zullen op voordracht van de raad van bestuur aan de Algemene Vergadering van juni 2021 ter benoeming worden voorgesteld. Het betreffen net zoals voor de bestuurders van de voetbalfamilie mandaten van 4 jaar.

Peter Bossaert, CEO van de KBVB: “Dit is opnieuw een enorme stap vooruit. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe essentieel het is - om redenen van diversiteit, transparantie en goede werking - om in onze Raad van Bestuur externe bestuurders te hebben zetelen. Het feit dat de vertegenwoordigers van zowel amateur- als profclubs deze veranderingen unaniem ondersteunen en hun eigen afvaardiging ten behoeve hiervan inkrimpen, getuigt van moed en is een bijzonder sterk signaal.”

De uitvoering van deze volgende stap in de hervorming van de organisatie zal in december 2020 aan de Algemene Vergadering worden voorgelegd.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.