De KU Leuven heeft dinsdag haar eigen Institute for Advanced Study voorgesteld. Overal ter wereld zijn al honderden soortgelijke instituten opgericht, nu heeft Leuven er ook een. Het Leuvens Institute for Advanced Study (LIAS) brengt internationale onderzoekers samen en moet het wetenschappelijk debat over maatschappelijke uitdagingen naar een hoger niveau tillen. 

"De realisatie van LIAS is een cruciale stap voor KU Leuven om ook uit te blinken in het derde type wetenschap, de zogenoemde kritische wetenschap, naast de nieuwsgierigheidsgedreven wetenschap met kennis als doel op zich en innovatiegerichte, probleemoplossende wetenschap", zei Luc Sels, rector van de KU Leuven, dinsdag bij de voorstelling van LIAS. "Niets in het dagelijkse publieke debat voor waar aannemen, en van daaruit de kritische stem sterker maken. De luis in de pels zijn, van thema's als duurzaamheid via schoolachterstand en radicalisering tot klimaatopwarming: dat is het doel van LIAS."

In het voorjaar van volgend jaar zal LIAS zich wijden aan de maatschappelijke aspecten van klimaatverandering. Concreet zal het gaan over het genereren van internationale solidariteit en het vermijden van fatalisme. In het najaar van 2022 spendeert LIAS tijd aan debatten rond de rol van artificiële intelligentie in fake news en complottheorieën. 

Een laatste gepland onderzoek staat in het voorjaar van 2023 op het programma en gaat over de consequenties van vergrijzing. Er zal worden ingegaan op de aanpassingen die mensen doen aan het feit dat ze langer leven, en er worden vragen gesteld over de kosten die de komende generaties zullen moeten dragen.

Bestuur LIAS

LIAS wordt geleid door een beheerraad en een dagelijks bestuur. De beheerraad van LIAS bestaat uit de professoren die lid zijn van de stuurgroep van Metaforum, met name Tinne De Laet, Hilde Heynen, Olivier Honnay, Lies Langouche, Alice Nieuwboer, Robin Lemmens, Sofie Marien, Bart Pattyn, Stefaan Vaes (voorzitter) en Lien Verpoest en wordt verder aangevuld met twee leden van het beheerscomité van LIAS Foundation, Joost Van Meerbeeck en Hilde Debois. 

Het dagelijks bestuur van LIAS wordt waargenomen door Hilde Debois, Hilde Heynen, Bart Pattyn (co-voorzitter), Stefaan Vaes, Joost Van Meerbeeck (co-voorzitter) en Jelle Zeedijk. 

LIAS Foundation

LIAS Foundation is een Fonds waarvan de middelen zijn bestemd voor de werking en de communicatie van LIAS. De werking van LIAS omvat de organisatie van het verblijf en het overleg tussen de LIAS-fellows en de coördinatie van publieke lezingen en debatten. De communicatie van LIAS heeft betrekking op de ontwikkeling van de website, presentaties, video-opnames en publicaties op basis waarvan de LIAS-bevindingen op een aantrekkelijke manier aan een breed publiek kenbaar worden gemaakt.

LIAS Foundation wordt bestuurd door een beheerscomité waarin de rector, de algemeen beheerder, de groepsvoorzitters van de KU Leuven, de voorzitter en een lid van de stuurgroep van Metaforum en de initiatiefnemers van het Fonds zetelen, samen met een aantal gecoöpteerde externe leden die in functie van hun persoonlijk engagement voor een mandaat van vijf jaar deel uitmaken van het beheerscomité. Het beheerscomité wordt voorgezeten door de rector, momenteel Luc Sels en de initiatiefnemer van het Fonds, Joost Van Meerbeeck.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.