07 Dec
07Dec

Ondernemer Thomas Leysen krijgt de Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). De academie legt uit dat hij als "innovator, investeerder in onderzoek en duurzaamheid en als promotor van cultuur getuigt van een hoog maatschappelijk engagement".

Leysen is onder meer voorzitter van de raden van bestuur van materialengroep Umicore, chemiebedrijf DSM en van Mediahuis. Hij was ook voorzitter van KBC Groep.

"Naast zijn verdiensten als ondernemer, waardeert de Academie ook in het bijzonder zijn maatschappelijk engagement", aldus de KVAB. "Hij is een promotor van duurzaam ondernemerschap en is sterk begaan met het Vlaamse kunstenlandschap." 

Elisabeth Monard, voorzitter van de KVAB, verwijst naar onder meer zijn mandaten bij de Koning Boudewijnstichting, het Fonds Baillet-Latour, The Shift maar ook de Topstukkenraad Vlaanderen en het Rubenianum. De Gouden Penning wordt sinds 1998 uitgereikt. Het gaat om de belangrijkste prijs van de KVAB en wordt jaarlijks toegekend aan "een persoonlijkheid die voor het brede publiek een uitzonderlijke bijdrage levert aan de verspreiding van wetenschap en kunst". 

Vorig jaar was de laureaat Erika Vlieghe, infectiologe bij het UZA. Zij kreeg de prijs voor haar bijdrage aan de maatschappelijke relevantie van de wetenschap, meer bepaald haar inzet tijdens de coronacrisis.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.