In de verkiezingsstrijd wil de Franse president Emmanuel Macron de linkezijde voor zich winnen met een loonplafond voor CEO’s.  Aanleiding is de commotie in Frankrijk over het loonpakket van ceo Carlos Tavares van Stellantis,  de fusiecombinatie van het Franse PSA (Peugeot, Citroën, Opel) en FiatChrysler. Die kreeg vorig jaar €19 mln, plus een aandelenpakket van circa €32 mln en een langetermijnbonus van €25 mln. 

Macron was verwonderd over de astronomische bedragen  en wil nu een Europese limitiet voor topbestuurders instellen. Door zijn bankiersverleden en minzame voorkomen zien velen hem sowieso al als de president van de rijken, die ver van het gewone volk staat. Door de stijgende inflatie en de dure brandstoffen wordt de linkerzijde almaar groter. 

Daar speelt Le Pen op in. De Fransen hebben een president nodig die inzit met hun portemonnee en zich niet overwegend bezighoudt met Europa of andere buitenlandse issues, is haar redenering. Bijgevolg draait haar volledige campagne rond de bescherming van de koopkracht. Dat werpt vruchten af: voor Le Pens politieke familie is haar score de hoogste ooit. Dat maakt Macron zenuwachtig. Samen met het loonplafond pleitte hij voor een 'verplichte koppeling' tussen dividenden voor aandeelhouders en uitbetalingen aan werknemers om zo de winsten te verdelen. 'Een bonus voor de koopkracht', noemde hij dat. 

Bij Stellantis zitten ze verveeld met de zaak. Een woordvoerder benadrukte tegenover persbureau Bloomberg dat het overgrote deel van de bezoldiging van de resultaten afhangt. Bovendien zou de beloning lager zijn dan die van de topbestuurders bij de concurrenten GM en Ford. Eerder deze week keerden de Stellantis-aandeelhouders zich in meerderheid tegen de beloning van Tavaris. In een raadgevende stemming verzette 52% van het aandelenkapitaal zich ertegen. 

Bron: FD.nl

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.