Rederij CMB krijgt een omgevingsvergunning voor Maritime Campus Antwerp (MCA), een campus voor innovatie in de maritieme sector. Dat meldt het bedrijf woensdag in een persbericht. Op de locatie van het project, nabij natuurgebied Hobokense Polder, kwam nochtans veel kritiek.

Volgens CMB keurde het stadscollege de omgevingsvergunning voor MCA goed voor ongeveer 40.000 m2. De campus komt op de voormalige BP-site op het vroegere Petroleum Zuid in Antwerpen. De sloop en sanering zijn reeds afgerond, de werken zouden starten in het voorjaar van 2022. In 2024 gaat MCA open.

Met het project wil CMB maritieme bedrijven bij elkaar brengen om samen te werken rond innovatie en duurzaamheid. Dat gebeurt in een gebouw met co-working, labo's, ateliers en R&D-faciliteiten om bijvoorbeeld waterstofmotoren te testen.

"De maritieme sector heeft nood aan een locatie waar alle spelers elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken om de uitdagingen van de scheepvaart aan te gaan", zegt CEO van CMB Alexander Saverys. "Het koolstofvrij maken van onze industrie is er één van, en Antwerpen en MCA kunnen daarin een cruciale rol spelen. MCA is ideaal gelegen in Blue Gate, de vroegere Petroleum Zuid cluster. Op dezelfde plek waar fossiele brandstoffen welvaart hebben gecreëerd in de 19de en 20ste eeuw, willen we nu met innovatie, technologie en duurzaamheid bouwen aan de welvaart van morgen."

Op de locatie voor MCA komt veel kritiek, omdat het grote gebouw dicht bij de Hobokense Polder zou komen. In totaal 1.778 bezorgde omwonenden dienden daarom een bezwaarschrift in. Daarnaast kreeg het project een afradend ongunstig advies van het Vlaams Agentschap Natuur en Bos. Het agentschap stelt de plannen in vraag, omdat er een gebrek is aan "ruimtelijk robuuste buffering tussen natuur- en industriegebied.

"Ook de partij Groen noemt de campus al langer "een mooi project op de foute plek". "Ondanks negatieve adviezen keurt het college de vergunning voor de Maritieme Campus goed. Dit is de zoveelste kaakslag voor inspraak en participatie in onze stad", zegt gemeenteraadslid Ilse Van Dienderen. 

"1.778 bezwaren van geëngageerde bewoners en bezoekers aan de Hobokense Polder legt dit bestuur naast zich neer. We hadden het college opgeroepen een moedige beslissing te nemen en het project 3 km op te schuiven. Hierdoor vermijd je de impact op de Hobokense Polder en heb je minder nefaste mobiliteitseffecten."

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.