Markt van start-ups ondervindt geen hinder van coronacrisis


25 Jan
25Jan

Start it@KBC werd zes jaar geleden opgericht, waarmee de grootbank haar expertise wilde delen met beginnende ondernemers. De activiteit staat los van de groep, maar krijgt wel de nodige fondsen toegestopt. Johan Thijs, CEO van KBC: "met dit project willen we ondernemers hel pen groeien en een concrete positieve impact hebben op de maatschappij." 

Start-ups zijn de motor voor innovatie, jobcreatie en economische groei en net daarom een lichtpunt in deze donkere coronatijden, klonk het nog.Sinds de start werden al meer dan 1.000 start-ups begeleid, goed voor ruim 2.000 banen. Start it@KBC heeft zes kantoren in ons land, twee in Hongarije, één in Tsjechië en één in New York.

Anderhalf jaar geleden werd Start it X opgericht, waarbij het de bedoeling is om grote organisaties en bedrijven te begeleiden bij hun innovatieprojecten. Onder meer de Vlaamse overheid en bedrijven als Barco, Luminus en Agfa zijn klant. "Ook in eigen land hebben we schitterende ideeën, men moet daarvoor niet naar Silicon Valley", merkte Uytterschaut op. Met dit project wil men ook internationale scale-ups in contact brengen met Belgische bedrijven - een markt die ze nu nog vaak links laten liggen maar waar heel wat opportuniteiten te rapen vallen.

Van een negatief corona-effect is voorlopig nog geen sprake. "Door de lockdowns kregen heel wat mensen plots meer tijd om zich toe te leggen op hun eigen business-ideeën. Talentvolle mensen die door corona hun job verloren, waagden de sprong naar een eigen start-up", is een mogelijke verklaring. Vorig jaar werden uiteindelijk 480 dossiers ingediend, "een serieuze groei", aldus de CEO. Slechts een deel daarvan (120 à 130 per jaar) wordt geselecteerd om te worden begeleid. Dat gebeurt onder meer op basis van een innovatief idee en de mogelijkheid van het team om dat idee ook zelf in de markt te zetten.

Ook voor de toekomst verwacht de accelerator niet meteen dat de markt van start-ups zal stilvallen, met of zonder corona. "Er zullen altijd ondernemers zijn die opportuniteiten zien. Corona maakt het nu wel iets minder makkelijk, doordat er minder kruisbestuiving kan gebeuren", klonk het. 

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.