Medimundi, een spin-off van Cartamundi en de UAntwerpen, kondigde in mei vorig jaar aan te zullen starten met het produceren van FFP2-mondmaskers. Sinds november levert een productielijn bij Cartamundi in Turnhout de mondmaskers af. Eind december behaalde het product het belangrijke CE-keurmerk, waardoor de leveringen nu echt op gang kunnen komen.

Onderzoekers van het Departement Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen ontwikkelden het ontwerp voor de maskers. Ze kregen daarbij hulp van zorgprofessionals van het UZA. Bij het eindresultaat is vooral oog voor het draagcomfort en voor de innovatieve filter- en ventieltechnologie die het ademen vergemakkelijkt. Zo kunnen zorgmedewerkers de maskers voor lange tijd dragen. Met een filtratiegraad van 98 procent ligt de bescherming ook hoger dan enig ander FFP2-masker op de markt, zeggen de makers.

De firma Cloostermans uit Hamme bouwde de machine die de mondmaskers fabriceert. "Om niet te sterk afhankelijk te zijn van externe partijen, hebben we zoveel mogelijk lokale oplossingen gezocht voor de aanvoer van grondstoffen en componenten", zegt CEO van Medimundi David Germis. "De assemblage gebeurt uiteraard in Turnhout zelf."

De machine wordt op dit moment bediend tijdens twee shiften met telkens vier operatoren. Het is de bedoeling om ook snel een nachtshift op te starten. Op kruissnelheid zal de productielijn een kleine dertig werkplekken opleveren. Medimundi wil ook na de coronacrisis verdergaan met de productie. "Het nieuwe bedrijf heeft een langetermijnvisie", zegt voorzitter Rudy Mattheus. "Ademhalingsmaskers zullen onvermijdelijk hun plaats krijgen in het nieuwe normaal, ook na de crisis." 

Bron Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.