Veel mensen kennen het principe van ‘crowdfunding’, waarbij particulieren kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld de ontwikkeling van een nieuw product of de financiering van een filmproject, in ruil voor een prijs of exclusieve toegang tot het eindresultaat. Maar ook ‘crowdlending’ is de laatste jaren in opkomst: daar kunnen bedrijven rechtstreeks geld lenen bij particulieren zonder tussenkomst van de bank.

Crowdlending in België

In België is de markt van crowdlending nog betrekkelijk klein vergeleken met onze buurlanden, maar Look&Fin, het in 2012 opgerichte platform dat 75 procent van het marktaandeel beheerst, ziet de laatste jaren een stijging. ‘In de laatste 2,5 jaar is de totale financiering via ons platform verdubbeld, van 45 naar ruim 90 miljoen euro’, zegt business development manager Kevin Bovyn.

Dankzij enkele grote dossiers zit het principe dit jaar vooral in Antwerpen in de lift. Een tiental kmo’s werd daar sinds begin 2020 al gefinancierd voor een totaal van bijna 5 miljoen euro.

Bij crowdlending komt geen bank aan het proces te pas, maar volgens Bovyn treedt Look&Fin niet in concurrentie met de banken. ‘Meer nog, de banken zijn onze partners. Zij verwijzen bedrijven vaak door naar crowdlending, als ze niet in aanmerking komen voor een lening. Want waar bedrijven tien jaar geleden nog voor honderd procent konden lenen bij een bank, moeten ze vandaag veel meer zelf inbrengen. Daarbij kan crowdlending een aanvulling vormen.’

Diverse profielen

In totaal telt Look&Fin al meer dan 30.000 particuliere beleggers, niet alleen in België maar ook in Frankrijk en Luxemburg. ‘Ze hebben heel diverse profielen: sommigen stappen voor 100 euro in een dossier, anderen voor 50.000 euro’, zegt Bovyn.

De impact van de coronacrisis op crowdlending is dubbel. ‘Tussen maart en juni was er een vertraging, waarbij we aan een aantal bedrijven kapitaalsuitsel moesten toekennen’, zegt Bovyn. ‘Maar sinds de zomer gaat het weer sneller. Dat komt omdat banken vandaag terughoudender zijn om leningen toe te kennen, waardoor meer bedrijven bij ons aankloppen.’

Jaarlijks krijgt Look&Fin naar eigen zeggen ongeveer 5.000 aanvragen van bedrijven. ‘Daarvan selecteren onze kredietanalysten er slechts een zestigtal, zodat we het risico voor onze grote groep beleggers kunnen beperken’, zegt Bovyn.

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.