24 Aug
24Aug

Exclusieve mobiele opleidingen moeten bedrijven helpen bij de zoektocht naar nieuwe werknemers die over de juiste competenties beschikken. Minister van Economie, Innovatie en Werk Hilde Crevits investeert 1,25 miljoen euro zodat de VDAB meer felbegeerde profielen naar bedrijven kan leiden.

Crevits was dinsdag op bezoek bij het bedrijf CGK Group uit het West-Vlaamse Gullegem. Dat bedrijf had samen met uitzendkantoor Konvert en de VDAB mobiele opleidingen georganiseerd om geïnteresseerden op te leiden tot industrieel isolator, aangezien er geen geschikte kandidaten te vinden waren op de arbeidsmarkt.

"Voor heel wat technische bedrijven is het vinden van personeel voor knelpuntberoepen een hele uitdaging", aldus Crevits. "Ze hebben veel vacatures, maar weinig mensen beschikken over de juiste competenties. Met mobiele opleidingen brengen we daar verandering in door de werkzoekende en de opleiding dichter bij het bedrijf te brengen, niet alleen fysiek maar ook inhoudelijk. Door die opleidingen ook in samenwerking met lokale besturen te organiseren, kunnen we meer op maat werken."

De opleiding wordt mobiel genoemd omdat ze niet plaatsvindt op een vaste locatie, maar naargelang de regionale behoefte flexibel ter plaatse wordt georganiseerd. "Een mobiele opleiding leidt werkzoekenden op in functie van een regionaal knelpuntberoep en kan georganiseerd worden voor verschillende lokale bedrijven of exclusief voor één bedrijf dat meerdere vacatures heeft in het betrokken beroep, wat het geval was bij CGK Group", meldt het bedrijf in een persbericht.

"Deze nieuwe vorm van 'werkplekleren' is een noodzakelijk onderdeel van ons aanwervingsbeleid. Het is voor ons de ideale en ultieme manier om geschikte medewerkers te vinden voor heel specifieke technische profielen waarvoor geen gerichte opleiding bestaat", aldus Geert Denutte, verantwoordelijke Sales & Marketing Strategy bij CGK.

Volgens Thomas Dewinter, commercieel directeur bij Konvert, is het binnen een structureel krappe arbeidsmarkt essentieel om verder te kijken dan het bestaande cv en ervaring van kandidaten. Volgens hem moeten vooral hun competenties en interesses in rekening gebracht worden. "Op basis daarvan zetten we meer en meer in op gerichte opleidingen en heroriëntatie om zo onze kandidaten te begeleiden naar een job en loopbaan waar ze de beste versie van zichzelf kunnen zijn."

Ook Wim Adriaens, de gedelegeerde bestuurder van de VDAB, stelt dat de krapte op de arbeidsmarkt meer dan ooit aanwezig is. "De mobiele opleidingen tonen dat we op die manier de vacatures ingevuld kunnen krijgen."

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.