Natuurpunt en Monumentenwacht Vlaanderen hebben maandag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend rond erfgoed in natuurgebieden. De twee organisaties gaan onder meer aan wederzijdse kennisdeling en capaciteitsopbouw doen en elkaar versterken in de organisatie van activiteiten.

Natuurpunt en Monumentenwacht wijzen erop dat je in natuurgebieden vaak waardevol erfgoed aantreft: oude forten, schuren, wind- en watermolens en veldkapellen, maar ook grenspalen, schansen, bunkers, monumentale bomen en zelfs archeologische sites uit de Romeinse periode. Monumentenwacht zal zijn kennis daarover delen met Natuurpunt, terwijl Natuurpunt in ruil aan kennisdeling zal doen rond groen erfgoed en natuurbeheer.

"Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst doen we aan een kruisbestuiving van expertise en doorbreken we muurtjes", zegt Luk Lemmens (N-VA), voorzitter van Monumentenwacht Vlaanderen. "Erfgoed, natuur, recreatie en landbouw zijn geen op zichzelf staande doelstellingen bij het beheer van bijvoorbeeld beschermde landschappen. Het is belangrijk dat er bruggen geslagen worden om tot degelijke beheersplannen te komen."

De ondertekening vond plaats in het domein Zevenbergen in Ranst. Daar renoveerde Natuurpunt de voorbije jaren de monumentale toegangspoort in rococostijl in samenwerking met Erfgoed Voorkempen en Regionaal Landschap de Voorkempen én op basis van een inspectieverslag van Monumentenwacht.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.