30 Jul
30Jul

Eurofiber, de Europese expert in de uitbouw en het beheer van glasvezelnetwerken, en telecomoperator Proximus slaan de handen in elkaar en richten samen een nieuwe joint venture Unifiber op, met als doel een glasvezelnetwerk uit te rollen in Wallonië. Op die manier zullen tegen 2028 minstens 500.000 gezinnen en kmo’s toegang hebben tot supersnel internet. Dit open netwerk zal zonder onderscheid beschikbaar zijn voor alle geïnteresseerde telecomoperatoren. De Europese autoriteiten hebben zonet groen licht gegeven voor de oprichting van Unifiber. 

De joint venture beschikt de komende tien jaar over een budget van meer dan 800 miljoen euro om dit netwerk van de toekomst uit te bouwen en gezinnen en kmo’s erop aan te sluiten.  Zowel in de professionele als in de privésfeer is een goede netwerkverbinding een must voor bepaalde activiteiten: videoconferenties, webinars, afstandsonderwijs, gamen, video’s bekijken, enz. Er is een groeiende nood aan supersnel symmetrisch internet om lange vertragingstijden en een hoop frustraties te vermijden. Deze trend zal nog toenemen door het wijdverbreide telewerk en de komst van nieuwe technologieën - zoals 8K-televisie - waarvoor een toekomstbestendige digitale infrastructuur nodig is. Glasvezel biedt in dit kader alle voordelen van de connectiviteitstechnologie van de toekomst, die de digitale innovaties van de volgende decennia zal ondersteunen. B

elgië vervulde aan het begin van de jaren 80 een pioniersrol met zijn kabelnetwerk en ADSL/VDSL. Vandaag wil het die rol opnieuw opnemen met de uitbouw van de nieuwste generatie glasvezel, FttH (Fiber-to-the-Home) of glasvezel-tot-aan-de-deur. 10% van de woningen is al aansluitbaar, maar er wordt nu een versnelling hoger geschakeld. 

Meer dan 800 miljoen euro investeringen 

Dankzij de oprichting van de joint venture Unifiber zullen tegen 2028 minstens 500.000 gezinnen en kmo's in Wallonië aansluitbaar zijn op glasvezel. Zij kunnen op die manier toegang krijgen tot supersnel en stabiel symmetrisch internet bij de dienstenleverancier van hun keuze. Het netwerk dat Unifiber zal uitrollen, wordt op een open, transparante manier en zonder onderscheid ter beschikking gesteld van alle leveranciers van breedbandinternet (ISP's.) De Europese mededingingsautoriteiten hebben Unifiber hiervoor zonet groen licht gegeven. 

Tussen 2022 en 2023 zullen al enkele tienduizenden gezinnen kunnen aansluiten op het Unifiber netwerk. Vervolgens zullen er vanaf 2024 elk jaar bijna 100.000 gezinnen bijkomen. Het doel is om tegen 2028 minstens 500.000 gezinnen en kmo's via Unifiber aansluitbaar te hebben. Unifiber zal de komende tien jaar over een budget van meer dan 800 miljoen euro beschikken om dit netwerk van de toekomst uit te bouwen en gezinnen en kmo’s erop aan te sluiten. Dit zal leiden tot de creatie van ongeveer dertig directe jobs en enkele honderden indirecte jobs.

Nico Weymaere, die een managementverleden heeft bij BT, VOO, MIVB en Elia wordt CEO van het nieuwe bedrijf. Hij krijgt versterking van Hans Ooms (COO), Laurent Petit (CCO) en Peter Vanden Eynden (CFO). "Met de uitbouw van dit vrije toegangsnetwerk voor telecommunicatie in Wallonië zetten wij een infrastructuur neer die de inwoners en ondernemers in Wallonië alle troeven biedt om volledig deel te nemen aan de digitale transformatie en zo hun steentje bij te dragen tot de welvaart van dit gewest," aldus de nieuwe CEO Weymaere

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.