OncoDNA , een theranostisch en genomisch bedrijf gespecialiseerd in precisiegeneeskunde, en myNEO, gespecialiseerd in AI-gedreven identificatie van doelwitten binnen de immuno-oncologie ,  kondigen een innovatieve samenwerking aan in kankerzorg. De twee bedrijven zijn overeengekomen om hun technologieën te combineren en zo de productie mogelijk te maken van gepersonaliseerde vaccins voor patiënten die geen behandelingsopties meer hebben.

Door de wereldwijde gezondheidscrisis is het onderzoek en de kennis van mRNA-therapieën sneller dan ooit tevoren gegroeid. De technologie heeft zijn waarde bewezen en de COVID-19 mRNA vaccins hebben aanzienlijke enthousiasme aangewakkerd voor het gebruik van mRNA in het ontwikkelen van therapieën voor de meest dodelijke ziektes ter wereld. In de oncologie kunnen gepersonaliseerde vaccins helpen kanker te bestrijden door heel selectief het immuun systeem te activeren. Inderdaad, deze vaccins kunnen het lichaam leren om tumor-specifieke moleculen (neoantigenen), geproduceerd door de kanker cellen, te herkennen en te bestrijden. Op deze manier wordt de patiënt specifiek beschermd tegen zijn individuele kanker. mRNA is één van de meest veelbelovende technologieën die kan worden gebruikt voor het ontwikkelen van deze gepersonaliseerde kanker vaccins omdat het veilig, snel en flexibel kan worden geproduceerd.

Het project belooft patiënten te begeleiden met een volledig gepersonaliseerd traject. De patiënten die in aanraking komen zullen niet alleen een op maat gemaakt vaccin ontvangen, maar zullen ook gepersonaliseerd opgevolgd worden via het monitoren van circulerend DNA van de tumor na de behandeling. Met OncoFOLLOW™ (vloeibare biopsie) zal OncoDNA de respons van de patiënt en de evolutie van de kanker zeer nauwlettend opvolgen en eventueel hervalling vroeg kunnen detecteren.

“OncoDNA is enthousiast om met myNEO aan dit ambitieus project te beginnen. We staan aan de eerste linie op het gebied van innovatie, en de uitdagingen die voor ons liggen zijn enorm. Samen zullen we werken aan een wereld waarin patiënten met een moeilijk behandelbare ziekte de mogelijkheid krijgen om hun eigen, gepersonaliseerde elixir te ontwerpen. Het kan jaren duren voordat deze technologie werkelijkheid wordt. Echter, huidige testen op patiënten die niet reageren op bestaande therapieën tonen zeer veelbelovende resultaten”, zegt Jean-Pol Detiffe, Chief Strategy & Innovation Officer en oprichter van OncoDNA.

“Vanaf dag 1, is het myNEO's missie geweest om de kracht van immunotherapie te ontgrendelen via diepe analyse van het genoom samen met het bepalen van het immuun profiel van tumoren,” beschrijft Cedric Bogaert, mede-oprichter en CEO van myNEO. “Momenteel, wordt onze technologie gebruikt door biotech en farma partners voor het design van opkomende therapieën in de immune-oncologie. Dit project brengt onze ambitie een stap verder en stelt ons in staat om OncoDNA's uitgebreide netwerk van clinici en patiënten rechtstreeks te laten profiteren van deze diepgaande genomische en immuun profilering . Zo heeft dit project een groot potentieel om geïndividualiseerde immuuntherapieën toegankelijker te maken voor patiënten. "

OncoDNA en myNEO onderzoeken momenteel partnerships met biofarmaceutische bedrijven die in staat zijn de productie kant van het project te dragen.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.