28 Jun
28Jun

De vorige Vlaamse regering besliste al om een Vlaams Planningscommissie op te richten die in de toekomst subquota moet opstellen die bepalen hoeveel artsen en tandartsen aan de verdere opleiding voor een bepaalde specialisatie mogen beginnen. De bevoegdheid over de contingentering van de gezondheidszorgberoepen werd met de zesde staatshervorming overgeheveld naar de gemeenschappen. 

Tot nu toe staat een federale planningscommissie in voor het bepalen van de quota over hoeveel artsen en tandartsen aan de opleidingen mogen beginnen. Die federale planningscommissie zal de hoofdquota blijven bepalen, maar de Vlaamse planningscommissie zal  in de toekomst dus subquota bepalen. "Deze commissie zal in de toekomst het aantal kandidaten aangeven die toegang moeten krijgen tot opleidingen in functie van bepaalde specialismen", aldus minister Beke. Volgens ministers Beke en Weyts is de commissie vandaag/maandag van start gegaan.

Professor Paul Herijgers (KU Leuven) wordt voor de komende vier jaar de algemene voorzitter van de Vlaamse Planningscommissie. Dokter Marc Moens (VAS) is verkozen als ondervoorzitter voor de kamer voor artsen-specialisten en huisartsen, professor Els Wierinck (KU Leuven) voor de kamer voor tandartsen en tandarts-specialisten, professor Annelies Moerman (UZ Gent) voor de kamer voor de behoeften rond actieve artsen en tandartsen.

Een eerste belangrijke advies van de Vlaamse Planningscommissie zal rond de subquota voor artsen en tandartsen draaien en wordt verwacht in november 2021, zodat de Vlaamse regering ten laatste tegen eind december de startquota kan vastleggen voor het volgende academiejaar.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.