De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg wil de kandidatuur van de Maas-Rijnregio voor de komst van de Einstein-telescoop versterken door samenwerkingen met bedrijven te stimuleren. De Einstein-telescoop is een baanbrekende onderzoeksinfrastructuur die zwaartekrachtgolven bestudeert. De Maas- Rijnregio en Sardinië zijn nog als enige locaties in de running. 

In 2024 valt de definitieve beslissing. "Wat CERN heeft betekend voor Genève, kan de Einstein-telescoop betekenen voor Limburg", zegt gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput (CD&V). De Einstein-telescoop is een driehoekig observatorium met zijdes van zo'n tien kilometer lang. De telescoop bestudeert zwaartekrachtgolven, die zeer moeilijk waar te nemen zijn voor de huidige generatie telescopen. Die golven worden voornamelijk gebruikt in onderzoek naar de oerknal en zwarte gaten. Het observatorium zal 200 tot 300 meter onder de grond gebouwd worden, op een stabiele ondergrond.

De totale infrastructuurkost voor het bouwen van de tunnels en de labo’s wordt geschat op 1,2 miljard. De operationele kost, bijvoorbeeld elektriciteitsverbruik, wordt geschat op 10 miljoen per jaar. De verloning van wetenschappelijk personeel is daar nog niet bij gerekend.

"De Einsteintelescoop zet ons niet alleen op de kaart als hoogtechnologische kennisregio", zegt gedeputeerde Tom Vandeput. "Het observatorium levert ook ongeveer twee miljard euro aan investeringen op, en 500 directe en 1.150 indirecte jobs. Het spreekt dus voor zich dat Limburg er alles aan wil doen om de kandidatuur te versterken."

POM Limburg doet dat door een rechtstreekse link met bedrijven te leggen. "Het doel is om samenwerkingen tussen bedrijven te stimuleren, over de landsgrenzen heen. Op die manier werken we innovatie in de hand", aldus Vandeput. "Wanneer onze kandidatuur in 2024 goedgekeurd wordt, kunnen Limburgse bedrijven hun diensten en producten aanbieden aan de Einsteintelescoop. Zelfs als de telescoop niet naar hier komt, zal er door die innovatieve samenwerkingen een sterk ecosysteem gecreëerd zijn."

De samenwerkingen maken deel uit van het Interreg-project ET2SMEs, dat POM samen met het Limburgse provinciebestuur, partners uit de deelregio's en met de steun van Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) opstartte. De effectieve opstart van het observatorium zou pas in 2032 voorzien zijn.


Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.