In de Antwerpse haven zijn maandag drie nieuwe sleepboten ingehuldigd. De aankoop van de vaartuigen, die ontworpen zijn om zo energie-efficiënt mogelijk te zijn en beschikken over een filter voor stikstofoxiden, past in een meerjarenproject om de vloot van het Havenbedrijf te vergroenen.

Jacques Vandermeiren en Rob Smeets, CEO en COO van Port of Antwerp, huldigden de drie nieuwe schepen in samen met Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA). Een van de nieuwe sleepboten werd eerder aangekocht en is al sinds september 2020 in dienst, de twee andere kwamen recent aan in de haven.

De sleepboten maken vanaf nu deel uit van de vloot van 18 sleepboten van het havenbedrijf. Deze schepen voeren elk jaar zo'n 19.000 sleeptaken uit achter de sluizen: ze begeleiden de zeeschepen en binnenschepen die de haven aandoen van en naar hun ligplaatsen. Daarvoor worden 250 medewerkers ingezet.

De nieuwe exemplaren, ontworpen door scheepsbouwer Damen, zijn RSD-sleepboten, waarbij RSD staat voor Reversed Stern Drive. Dit betekent dat de sleepboot ontworpen is volgens het 'dubbele boeg principe', waardoor ze kan ingezet worden als zowel voor- als achtersleepboot. Het specifieke ontwerp en de aanwezige stikstofoxidenfilter maken de schepen energie-efficiënt.

Port of Antwerp beheert een vloot van in totaal 32 vaartuigen, met naast sleepboten ook baggerschepen en ondersteuningsvaartuigen. Deze vloot is verantwoordelijk van 85 procent van de totale CO2-uitstoot van het havenbedrijf. De aankoop van de nieuwe zuinige sleepboten kadert in een meerjarenproject rond vernieuwing, vergroening en optimalisatie van de vloot.

"Port of Antwerp wil een klimaatneutrale haven zijn in 2050" zegt CEO Jacques Vandermeiren. "In onze rol als operator investeren we mee in deze energietransitie."

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.