In Kazerne Dossin in Mechelen heeft Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) het startschot gegeven van een workshop rond racisme en discriminatie die specifiek bedoeld is voor de voetbalwereld. Het gaat om een samenwerking tussen het Holocaustmuseum en de Pro League. 

De Pro League werkt al langer aan een actieplan rond discriminerende en kwetsende spreekkoren en vond een partner in Kazerne Dossin, dat de oorsprong van maatschappelijke problemen in groepsdynamieken zoekt en die inzichten toepaste op het voetbal. "Voetbalclubs zorgen voor verbinding in een sfeer van spel en competitie, maar soms worden wij-zij-dynamieken in en rond het stadion giftig of gewelddadig", zegt directeur Tomas Baum van Kazerne Dossin. "Met inzicht en een gepaste inzet van mensen en middelen kunnen de clubs zelf echt een verschil maken. Samen met de Pro League maken we via een opleiding voetbalprofessionals bewust van de vele mogelijkheden." 

Supporters die over de schreef gingen en een stadionverbod kregen, zullen in het Mechelse museum en kenniscentrum dan weer een gerichte vorming moeten volgen voor ze weer de tribune op mogen. Verder is er ook een preventieve opleiding voor medewerkers van profclubs om de wij-zij-dynamiek in een stadion te begrijpen en ermee om te gaan. 

"De profclubs doen al heel wat, maar er ligt nog werk op de plank", vindt minister Somers. "Samen met Kazerne Dossin werkt de Pro League aan een cultuuromslag. Als medesupporters, omstaanders en clubmedewerkers iemand aanspreken op fout gedrag heeft dit een veel groter effect dan wanneer een politicus of politieagent dit doet. Zo wordt het aanpakken van racisme deel van het DNA van een voetbalclub."

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.