Proximus wordt volledig eigenaar van zijn dochter BICS, een leverancier van diensten voor internationaal telefonieverkeer. Proximus neemt het minderheidsbelang van MTN en Swisscom, voor respectievelijk 20 en 22,4 procent, in BICS over. Het betaalt hiervoor 217 miljoen euro cash.

De overname is opmerkelijk, want een half jaar geleden maakte het bedrijf nog bekend dat 51 procent van het kapitaal van BICS in de etalage stond. "Na verschillende opties te hebben bestudeerd, is Proximus tot de conclusie gekomen dat het verwerven van 100 procent van de aandelen van BICS de beste manier is om over de nodige flexibiliteit te beschikken om waarde te creëren op lange termijn voor BICS en TeleSign", staat dinsdag voor beurs in een mededeling.

Proximus wijst er nog op dat zijn filiaal leider is in de internationale carriermarkt, met een aantoonbare reputatie en een duidelijk groeiperspectief. Het telecombedrijf wil verdere groei realiseren met organische investeringen en overnames. BICS kan door zijn kritische massa schaalvoordelen realiseren in een sterk gefragmenteerde markt, klinkt het.

In 2020 boekte BICS een brutowinst (ebitda) van 131 miljoen euro. Verwacht wordt dat de overname vanaf het eerste jaar al een positief effect zal hebben op de vrije kasstroom bij de groep. De transactie verandert niets aan het voornemen van Proximus om een jaarlijks brutodividend van minstens 1,20 euro per aandeel uit te keren op de winst van 2020, 2021 en 2022.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.