Ethias is sinds de financiële crisis van 2008 in handen van de Vlaamse, de Waalse en de federale overheid en van Ethiasco, waarin vooral lokale besturen zetelen. De drie over­heden kwamen aan boord omdat Ethias in de problemen dreigde te komen door zijn First-rekeningen. Op die spaarverzekeringen kregen klanten levenslang een jaarlijks rendement van gemiddeld 3,4 procent, wat onhoudbaar hoog was.

Volgens informatie van De Tijd en L'Echo werden enkele potentiële kandidaten via een tussenpersoon gepolst naar hun interesse in het federale belang, onder meer Ageas en Belfius. In de voorbije jaren toonden de twee al belangstelling voor hun sectorgenoot.

Minister Dermagne ziet dat echter niet zitten, laat hij duidelijk verstaan in enkele tweets. "Over een verkoop van Ethias is niets opgenomen in het regeerakkoord", schrijft hij. "Het is toch nu niet het moment om zich uit Ethias terug te trekken? ! Als het project op de regeringstafel komt, valt het op een koude steen."

"Als socialisten verzetten we ons tegen de privatisering van gezonde en efficiënte bank- en verzekeringsmaatschappijen", voegt de minister er aan toe.

Ook de Waalse minister van Economie Willy Borsus (MR) laat weten geen interesse te hebben in een verkoop. De Waalse regering heeft, net als de federale, een belang van 31,66 procent. "De Waalse regering is bijzonder tevreden met de inzet van Ethias, de activiteiten en de resultaten", aldus Borsus.

CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem bevestigde woensdagochtend op radiozender LN24 dat de markt wordt afgetast. "Men moet altijd de markt in de gaten houden en bekijken of er interesse is in Ethias. Maar het is nog mogelijk dat Ethias 'standalone' blijft. We zijn aan het kijken."

Koen Van Loo, de afgevaardigd bestuurder van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), het investeringsvehikel van de federale overheid, zit op dezelfde lijn als de minister. "We bekijken alle opties", zei hij in de Kamercommissie voor Financiën en Begroting. "Het is de rol van de FPIM om te gepasten tijde de participaties tegen het licht te houden en de mogelijkheden te bekijken, maar er is zeker geen instructie om Ethias te verkopen."

Ethias is volgens Van Loo de voorbije jaren geëvolueerd tot "een zeer gezonde en sterke verzekeraar". "De federale overheid zit op een latente meerwaarde, en ze begint dan ook na te denken wat ze ermee kan doen. Maar dat gebeurt zeker niet vanuit een intentie om te verkopen of uit te stappen", klonk het. 

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.