Soepelschuim- en isolatiemaker Recticel zet opnieuw een van zijn divisies in de etalage. Het bedrijf start het verkoopproces van de afdeling 'slaapcomfort' op, zo kondigde het aan bij de publicatie van zijn jaarresultaten. Die bedrijfstak produceert onder meer matrassen en lattenbodems.

Het afstoten van de slaapcomfortdivisie past binnen de "strategische herpositionering" van Recticel. In juli stootte de groep uit Wetteren al zijn afdeling auto-interieurs af en verkocht het zijn belang van 50 procent in de joint venture Eurofoam. Vervolgens kondigde Recticel in november de overname van het Zwitserse bedrijf FoamPartner aan voor 270 miljoen Zwitserse frank, omgerekend zowat 250 miljoen euro. De activiteiten van FoamPartner worden samengevoegd met de divisie soepelschuim, o m het nieuwe bedrijfssegment Engineered Foams te vormen. De overname zou dit kwartaal afgerond worden.

Met 2020 heeft Recticel dus een bewogen jaar achter de rug, zo blijkt ook uit de jaarresultaten. De omzet kelderde in de eerste jaarhelft met 17,5 procent door de lockdown als gevolg van de coronapandemie. De tweede jaarhelft werd dan weer "gekenmerkt door aanzienlijke omzetschommelingen, die uiteenliepen van divisie tot divisie en van land tot land onder invloed van de opeenvolgende golven in de COVID-19-pandemie en de voorzorgsmaatregelen die de nationale overheden in dat verband troffen", zegt CEO Olivier Chapelle. Toch groeide de omzet in de laatste zes maanden met 7 procent en de aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) met 10 procent.Voor heel 2020 kwam de omzet uit op 828,8 miljoen euro, een daling met 5,7 procent. De bedrijfskasstroom kelderde met 16,8 procent tot 58,8 miljoen euro.

De vooruitzichten van Recticel zijn, ondanks de onzekerheid door de coronacrisis, positief. Het bedrijf verwacht in 2021 "een aanzienlijke stijging" van de omzet en de bedrijfskasstroom, zelfs zonder rekening te houden met de bijdrage van FoamPartner.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.