Met voorafgaande fiscale akkoorden (rulings) tussen bedrijven en de overheid probeert ons land al bijna twintig jaar een aantrekkelijke partij te zijn voor binnen- en buitenlandse investeerders. Vooral grote bedrijven maken er gebruik van om zeker te zijn dat ze fiscale regels juist toepassen en ze de belastinginspectie niet meer achter zich aan krijgen.

De belangrijkste doelstelling van de hervorming, is dat iedereen bij de fiscus op een lijn zit als het gaat over de correcte interpretatie van de belastingwet. Als een dossier binnenkomt, zal de rulingdienst het hoofdbestuur van Financiën daarover eerst bevragen. Al binnen de maand moet dat dan uitgeklaard worden, zodat de rulingdienst snel het dossier kan afwerken. Om dat vlot te laten verlopen zal bij de fiscus een cel alles coördineren.

Zodra de correcte toepassing van de wet is afgeklopt in een ruling met een bedrijf, zal de BBI die niet meer kunnen aanvechten. De BBI zal wel nog kunnen controleren of het bedrijf in de praktijk de voorwaarden naleeft die zijn afgesproken in de ruling. De BBI kan ook nog altijd nagaan of wat het bedrijf verklaarde tegenover de rulingdienst wel overeenstemt met de werkelijkheid. Maar als het gaat over de interpretatie van de wet, kan alleen een rechter nog een ruling terugdraaien.

In de regering valt te horen dat het voorstel van de minister van Financiën nog besproken moet worden en dus kan wijzigen. Van Peteghem wil alleen kwijt dat hij ‘werkt aan wettelijke en organisatorische aanpassingen’. 

Bron: De Tijd

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.