Foto: Pierre Wunsch, voorzitter van de nieuwe expertengroep

"Tijdens COVID hebben we geluisterd naar de virologen, nu gaan we luisteren naar de economen". Dat heeft premier Alexander De Croo donderdag gezegd voor de eerste vergadering van de achtkoppige expertengroep "Koopkracht en concurrentievermogen". Die moet de regering helpen de economische uitdagingen door de oorlog in Oekraïne het hoofd te bieden. 

Net als tijdens de coronapandemie komt er een dashboard, ditmaal van de Nationale bank van België (NBB), met de belangrijkste economische indicatoren. De oorlog in Oekraïne plaatst de federale regering voor nieuwe uitdagingen. De energieprijzen swingen de pan uit en de inflatie blijft torenhoog, bleek donderdag nog maar eens uit de laatste cijfers van Statbel. 

De nieuwe expertengroep moet de regering helpen bij het uitwerken van oplossingen om die uitdagingen het hoofd te bieden. "Het zijn bijzonder moeilijke tijden. We zijn geconfronteerd met een situatie die ons land de afgelopen 30-40 jaar niet meegemaakt heeft. We gaan een periode van instabiliteit tegemoet, waarvan we niet weten hoe lang die zal duren", zei De Croo donderdag. "Op zo'n moment moeten we een goede analyse maken en gebruikmaken van de kennis die in ons land aanwezig is, vandaar dat we een beroep doen op de expertengroep (...) Tijdens COVID hebben we geluisterd naar de virologen, nu denk ik dat het verstandig is om te luisteren naar de economen." 

De groep, die bestaat uit acht economen, zal op regelmatige tijdstippen bijeenkomen, onder het voorzitterschap van de gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB) Pierre Wunsch. Maken er ook deel van uit: Mathias Dewatripont (ULB), Philippe Defeyt (Université de Namur), Paul De Grauwe (London School of Economics), Koen Schoors (Universiteit Gent), Sarah Vansteenkiste (KU Leuven), Bertrand Candelon (Louvain School of Management) en Sofie Geeroms (Be Commerce). 

"De prioriteit moet zijn om de bevolking zoveel mogelijk te beschermen", zegt De Croo. Daarvoor zal de expertengroep werken op verschillende niveaus, voegt Pierre Wunsch daar aan toe. "We gaan nagaan welke de kwetsbaarheden zijn op het niveau van de huishouders. Kijken hoe groot de schok is in vergelijking met het verleden en ook een analyse maken van de situatie in de buurlanden", haalde voorzitter van de NBB donderdag een aantal van de werkpunten aan. 

Een agenda of timing kreeg de expertengroep niet. De groep gaat nu aan de slag en wanneer er resultaten zijn zal de regering op de hoogte worden gebracht, zegt de woordvoerder van de NBB. Wel is het de bedoeling met cijfers te komen van de belangrijkstre economische indicatoren. Die zullen, net als tijdens COVID, gepubliceerd worden op een dashboard. 

Die powerpoint van enkele tientallen bladzijden zal onder meer cijfers bevatten over het consumentenvertrouwen. De publicatie van dat eerste dashboard zou al voor snel zijn, aldus nog de woordvoerder van de NBB.

Bron: Belga


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.