Fiberklaar, zo is de naam van de eerder aangekondigde joint venture van telecomoperator Proximus en het Zweedse EQT Infrastructure. Het bedrijf moet tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huizen van snelle glasvezelverbindingen voorzien. Er is daarbij sprake van een investering van meer dan 2,5 miljard euro, meldt Fiberklaar donderdag.

De Europese mededingingsautoriteit zette woensdag het licht op groen voor Fiberklaar. Het bedrijf zal een open netwerk aanleggen, het is met andere woorden niet exclusief voor Proximus. De joint venture schat dat er meer dan 2,5 miljard euro naar de technische uitrol en operationele kosten zal gaan.

"Het is onze missie om Vlaanderen op 7 jaar tijd 'fiberklaar' te maken en zo de achterstand op andere Europese landen in te halen", zegt CEO Rik Missault. "We streven naar een volledige digitale vrijheid voor iedereen in Vlaanderen. Mensen moeten zonder technische belemmeringen gebruik kunnen maken van alle mogelijkheden van het web en daar zullen we met ons glasvezelnetwerk voor zorgen.”

Missault werkte jarenlang bij telefoontechnologiebedrijf Alcatel en opvolger Alcatel-Lucent. Het glasvezelnetwerk moet sneller internetverkeer mogelijk maken in tijden van streamingplatformen en toenemend thuiswerk.

Fiberklaar wil dit jaar al in een tiental steden en gemeenten de werken aanvatten. De eerste namen wil het bedrijf volgende maand wereldkundig maken.

Meer informatie op www.fiberklaar.be 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.