BEL20-bedrijf Aperam haalt een topbestuurder uit de energiesector aan boord. Op de Algemene Vergadering van 4 mei werd Roberte Kesteman voor een periode van 3 jaar benoemd als onafhankelijk bestuurder.

Roberte Kesteman is master in de Handels- en Consulaire Wetenschappen en volgde een opleiding International Corporate Finance aan INSEAD. Ze startte haar carrière bij Levis NV en werkte o.a als secretaris-generaal bij ICI Europe Ltd, CEO bij NUON Belguim en General Manager bij EPA Thessalonikis A.E.

In november 2012 werd ze zelfstandig bedrijfsconsultant. Vandaag is Kesteman ook onafhankelijk bestuurder bij infrastructuurbeheerders Fluxys en Elia.

Aperam is een wereldspeler op het gebied van roestvrij, elektrisch en speciaal staal, met klanten in meer dan 40 landen.  Aperam heeft een vlakke roestvrije en elektrische staalcapaciteit van 2,5 miljoen ton in Brazilië en Europa en is een leider in hoogwaardige speciale producten. 

Naast zijn industriële netwerk, verspreid over zes productiefaciliteiten in Brazilië, België en Frankrijk, beschikt Aperam over een sterk geïntegreerd distributie-, verwerkings- en dienstennetwerk en een unieke capaciteit om roestvrij en speciaal staal te produceren op basis van goedkope biomassa (houtskool afkomstig uit de eigen FSC-gecertificeerde bosbouw). 

Met ELG is Aperam ook wereldleider in het inzamelen, verhandelen, verwerken en recyclen van roestvrij staalschroot en hoogwaardige legeringen, met een jaarlijkse aanvoer van ~ 1,2 miljoen ton materiaal.

In 2021 had Aperam een omzet van 5.102 miljoen euro en een staaltransport van 1,82 miljoen ton.

Recordkwartaal

Aperam heeft voor de vijfde keer op rij een recordkwartaal neergeschreven met een aangepaste ebitda-winst (winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) van 363 miljoen euro.

Het gaat wel om een daling ten opzichte van het slotkwartaal van 2021 (345 miljoen euro), maar het cijfer ligt een pak hoger dan een jaar eerder (175 miljoen euro). 

Ook in het tweede kwartaal verwacht de producent van roestvrij staal een ebitda-record. De omzet landde op 2,3 miljard euro tegenover 1,2 miljard euro begin 2021. 

De Bel20'er met hoofdkwartier in Luxemburg leverde 673.000 ton staal tegenover 424.000 ton een jaar eerder. De forse stijging heeft te maken met de overname van ELG, dat gespecialiseerd is in recyclage van roestvrij staal en zogenaamde superlegeringen: op vergelijkbare basis is er sprake van een stijging tot 452.000 ton. 

Voorts is er sprake van 187 miljoen euro nettowinst tegenover 116 miljoen euro een jaar eerder. 

Aperam kondigde tot slot aan dat het bijkomend tot maximaal 100 miljoen euro aandelen wil aankopen. Het aandeleninkoopprogramma voor 2022 kan zo verdubbelen tot 200 miljoen euro.

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.