Euronav werkt met een dualistisch bestuursmodel dat bestaat uit een supervisory board (raad van commissarissen) en een management board (raad van bestuur). De eerste is verantwoordelijk voor de controle en keurt de strategie en het algemene beleid van de tweede goed. Bestuurders in de supervisory board, ofwel de commissarissen, zijn van groot belang voor een strategische keuze die gemaakt moet worden.

Euronav maakte begin april bekend dat het wil fuseren met zijn Noorse concurrent Frontline. Samen zouden ze de grootste olietankerrederij van de wereld worden. De oprichtersfamilie Saverys, die als grootste aandeelhouder 18;5% van de aandelen bezit, heeft andere plannen voor het bedrijf. Het wil Euronav opnieuw opnemen in de strategische plannen van CMB en uitgroeien tot een gediversifieerde vloot aangedreven door waterstof en ammoniak. De focus moet zich dan ook verleggen op transport van nieuwe groene brandstoffen in plaats van olie. 

Om de fusie met Frontline goed te keuren is 75 procent van de stemmen nodig. Als grootste aandeelhouder kon de familie Saverys drie niet-onafhankelijke bestuurders voorstellen voor de supervisory board. Daarmee hoopte ze een meerderheid te krijgen om de fusieplannen tegen te houden. Om zijn bestuurders benoemd te krijgen had de familie 50 procent plus één stem nodig van de 250 op de algemene vergadering aanwezige (of vertegenwoordigde) aandeelhouders. Maar geen van de drie kreeg een 'go'. 

Drie andere bestuurders werden wel verkozen. De Amerikaan Steven Smith,  een voormalige bankier bij UBS en Credit Suisse, wordt benoemd als nieuwe bestuurder. Daarnaast worden de mandaten van twee andere onafhankelijke bestuurders, Anne-Hélène Monsellato en Grace Skaugen, voor twee jaar verlengd. 

De supervisory board van Euronav bestaat vandaag uit voorzitter Carl E. Steen (een voormalig topman van Nordea), Anne-Hélène Monsellato (ex-EY en bestuurder bij Genfit), Grace Reksten Skaugen (bestuurder bij investeringsmaatschappij AB, Lundin Energy AB en PJT Partners), Anita Odedra (Chief Commercial Officer bij Tellurian Inc.), Carl Trowell (CEO Acteon Group) en nu ook Steven Smith. De management board bestaat uit 6 directieleden staat onder leiding van CEO Hugo De Stoop. Bron: 

De Tijd, Euronav website

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.