Adriaens uit Velzeke bij Zottegem is actief in het slachten en versnijden van runderen. Het slachthuis heeft een capaciteit van 2.500 slachtingen per week, maar momenteel worden er maar 1.500 runderen geslacht.

Adriaens werkte al in loondienst voor de Nederlanders, en - als de mededingingsautoriteiten groen licht geven - komt nu ook in handen van de Vion Food Group.

Het Oost-Vlaamse slachthuis is eigendom van de familie Verbist, en behoorde tot de groep Veviba, nu Anlofia. Maar die groep kwam in slechte papieren na beelden van dierenmishandeling in een slachthuis in Izegem en een vleesschandaal in een slachthuis in Bastenaken. Vlees niet geschikt voor menselijke consumptie werd toch verkocht, bleek uit inspecties.

Dat woog ook op het slachthuis van Zottegem. Geen enkele supermarkt wou nog samenwerken met slachthuizen in handen van de familie Verbist.

Nu het bedrijf in Nederlandse handen komt, hoopt plant manager Pascal De Clerck dat de deuren van de retailers weer open gaan voor het slachthuis. "We hopen in 2021 opnieuw naar onze capaciteit van 2.500 runderen per week te gaan."

Vion is een immens bedrijf. In 2019 was het goed voor een omzet van 5,1 miljard euro. De Nederlanders hebben productielocaties in Nederland en Duitsland. Met de overname van Adriaens krijgen ze voor het eerst een slachthuis in België.

De Nederlanders willen met de overname inzetten op regionale versterking in West-Europa. "Belgische runderen staan bekend om hun kwalitatief hoogwaardig vlees, in het bijzonder geldt dit voor het Belgische Witblauw. Vion wil met deze overname een kwalitatieve en transparante rundvleesketen opbouwen", klinkt het in het persbericht.

Hoeveel Vion betaalt voor het slachthuis is niet bekend. Bij Adriaens werken 126 medewerkers. Die gaan over naar de nieuwe organisatie.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.