De raad van bestuur van Bozar heeft aan minister van de federale culturele instellingen Sophie Wilmès voorgesteld Sophie Lauwers te benoemen tot directeur-generaal van Bozar. Deze voordracht wordt binnenkort ter goedkeuring aan de ministerraad voorgelegd. Dat meldt het kabinet van Wilmès dinsdagavond.

Sinds de raad van bestuur van Bozar in juni 2021 werd geïnstalleerd bestond zijn eerste taak erin de procedure voor de aanwerving van een nieuwe directeur-generaal af te ronden. Deze benoeming is volgens Wilmès "het gevolg van een uiterst rigoureus proces, waarbij in minder dan vier maanden tijd uit achttien kandidaten de nieuwe directeur werd gekozen". De kandidaten werden geselecteerd op basis van criteria die door de raad van bestuur waren vastgelegd. Het bezoldigingscomité, voorgezeten door Isabelle Mazzara, heeft de procedure geleid, met de hulp van een extern rekruteringskantoor. Dat heeft de kandidaten die voor de eindselectie weerhouden waren, aan een assessment onderworpen.

Volgens Isabelle Mazzara heeft Sophie Lauwers "alle kwaliteiten die nodig zijn om haar nieuwe missie uit te voeren". "Dankzij haar huidige functie als directeur tentoonstellingen kent ze Bozar zeer goed, waardoor ze een goede analyse kan maken van de huidige situatie, maar ook een sterke visie kan voorstellen voor de instelling in al haar specificiteit. Een visie waarin het artistieke centraal staat", aldus Mazzara.

Wilmès kijkt ernaar uit om samen te werken met Lauwers, "wier kwaliteiten zowel binnen als buiten het Paleis voor Schone Kunsten worden erkend". "Deze benoeming betekent ook een vernieuwing van Bozar. Er is een nieuwe raad van bestuur, er zijn nieuwe mensen bijgekomen, er is diversiteit in de profielen en een goed evenwicht tussen vrouwen en mannen. Bozar kan nu naar de toekomst kijken en verder bouwen aan een cultureel en artistiek project van hoge kwaliteit. Bozar zal zich verder blijven ontwikkelen om een nog grotere troef te worden voor de culturele uitstraling van België en zijn hoofdstad Brussel", aldus de federale minister.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.