Lotus Groep heeft in coronajaar 2020 zijn omzet met ruim 50 miljoen euro (+8,3 procent) zien stijgen tot 663,6 miljoen euro. De recurrente brutowinst (ebitda) lag bijna 10 procent hoger, op 135 miljoen euro. Netto bleef daar ruim 86,2 miljoen euro van over.

De forse groei is volgens het bedrijf onder meer te danken aan de speculoos-pijler: Lotus Biscoff. Het voorbije jaar werd de internationale groei versneld, waarbij ook een aantal nieuwe markten het goed deden (Australië, Indonesië, Maleisië, Verenigde Arabische Emiraten, Marokko, Egypte, Turkije en Canada). Ook lanceerde Lotus nieuwe producten zoals 'sandwich cookies' met speculoossmaak. In de fabriek in Lembeke werd hiervoor een nieuwe productielijn in gebruik genomen.

Om de verdere groei te ondersteunen, zal Lotus Bakeries nog in bijkomende capaciteit investeren, klinkt het bij het bedrijf. Over drie jaar gaat het om 150 miljoen euro investeringen. Zowel in Lembeke als in de VS - waar sinds 2018 speculoosproducten worden gemaakt - komen er nieuwe productielijnen, die ook moeten zorgen voor extra tewerkstelling. Ook in de wafelfabriek in Courcelles wordt de productiecapaciteit uitgebreid. Die zal in 2022 operationeel zijn.

Een andere strategische pijler van Lotus Bakeries zijn de natuurlijke tussendoortjes (Trek, Bear, Kiddylicious...), maar die hadden in de lente van 2020 last van de coronacrisis. Door de lockdowns viel de verkoop sterk terug. Deze tussendoortjes worden vooral onderweg verorberd, terwijl kantoren en scholen gesloten waren en er dus minder mensen zich verplaatsten. In de tweede jaarhelft herstelde de verkoop zich echter opnieuw. Lotus gaat nu in Zwitserland een nieuw hoofdkantoor oprichten - Natural Foods International - om de internationalisering te versnellen, kondigt het bedrijf dinsdag aan.

Tot slot deed ook de lokale Zweedse specialiteit 'Annas Pepparkakor' het vorig jaar opmerkelijk goed, met 20 procent meer verkoop.

De raad van bestuur van Lotus stelt een brutodividend van 35,5 euro per aandeel voor, een stijging met ruim 10 procent tegenover vorig boekjaar. 

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.