Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht minimaal een derde vrouwen en een derde mannen in hun raad van bestuur aan te stellen. Als ze dat weigeren, kunnen na verloop van tijd de vergoedingen van de bestuurders worden geschorst. Voor zover bekend is dat nog nooit gebeurd.

Sarah Schlitz (Ecolo), federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Diversiteit  is van plan die wet te evalueren. Een op de drie bedrijven volgt de genderregels nog niet, zegt ze. Daarom moet de wet strenger worden. Ze pleit er daarnaast voor de lat hoger te leggen: aan de bedrijfstop zou 40 procent vrouwelijk (en mannelijk) moeten zijn. Ze wil die genderregels ook in het directiecomité, het door de CEO geleide managementniveau dat rapporteert aan de raad van bestuur en de dagelijkse leiding van het bedrijf waarneemt.

Het plan staat niet vermeld in het regeerakkoord. Daarin valt hoogstens de algemenere ambitie te lezen dat de overheid ‘een actieve genderpolitiek zal voeren’, alsook ‘een voluntaristisch genderbeleid dat structurele en historische onevenwichten aanpakt’. Wel is volgens Schlitz Europese wetgeving in de maak die in dezelfde richting gaat. 

België telde vorig jaar 1.098 bestuurders van beursgenoteerde bedrijven, van wie een derde - 365 - vrouwen waren. Twee jaar eerder was dat nog een kwart, tien jaar geleden minder dan een tiende.

Op de beurs zijn er nog mannenbastions, maar het gaat vooral om kleinere bedrijven, zoals Softimat of Sucraf. De top vijf van de vrouwelijkste beursgenoteerde bedrijven bestaat uit Nyrstar, Melexis, VGP, Van De Velde en Solvay.

Het beeld van de directiecomités ziet er anders uit: vorig jaar werden slechts vier beursgenoteerde bedrijven geleid door een vrouw: Solvay, Van De Velde, Sioen en Melexis. Bij dat laatste bedrijf kondigde Françoise Chombar deze week haar afscheid als CEO aan. Michèle Sioen is bezig het gelijknamige familiebedrijf van de beurs te halen. 

Bron: De Tijd

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.