De cijfers voor de diamantsector kleurden in 2020 donkerrood door de coronacrisis, maar een sterk vierde kwartaal met toegenomen vraag op de grootste afzetmarkten heeft een belangrijk herstel ingezet. Dat besluit een rapport van Bain & Company en AWDC (Antwerp World Diamond Centre). De Antwerpse sector kwam er tijdens corona sterk uit ten opzichte van concurrerende markten, zegt de diamantkoepel.

De negatieve impact van de coronapandemie was onmiskenbaar: lockdowns, reisbeperkingen en economische onzekerheid hadden tot gevolg dat er in 2020 15 procent minder diamantjuwelen werden verkocht dan in het jaar ervoor. De dalende trend in de ruwe diamantproductie versnelde: sinds de piek in 2017 (152 miljoen karaat) daalde de globale productie jaarlijks met 5 procent, in 2020 (111 miljoen karaat), ging die productie met 20 procent naar beneden.

De cijfers in de Antwerpse sector, die als verhandelaar tussen de aanbod- en vraagzijde zit, volgen de globale trends. De totale verhandelde waarde in ruwe én geslepen diamant kwam in 2020 op 24,9 miljard dollar, een pak minder dan in het ook al moeilijke 2019 (37,1 miljard dollar). "Uiteraard hebben we een negatieve impact gekend van de coronacrisis", zegt Karen Rentmeesters, woordvoerder bij de Antwerpse diamantkoepel AWDC. "Op het dieptepunt in april zaten we op 4 procent van de handel tegenover het jaar ervoor. Maar het herstel heeft zich relatief snel ingezet, en we hebben de motoren nooit moeten uitzetten.

"Vooral de ruwhandel hield stand. De import verloor slechts 1 procent naar 79 miljoen karaat, dankzij het vierde kwartaal waarin de ruwhandel zelfs toenam met 23,3 procent in volume en 18,4 procent in waarde vergeleken met dezelfde periode in 2019. In de aanloop naar het eindejaar steeg ook de vraag naar geslepen diamant, volgens de onderzoekers mogelijk omdat consumenten tijdens de feestdagen geen geld konden uitgeven aan reizen en restaurants. Dat herstel heeft zich in januari van dit jaar verdergezet: de export van geslepen diamant van Antwerpen steeg in vergelijking met januari 2020, net voor de uitbraak van de pandemie, aanzienlijk naar belangrijke consumentenmarkten zoals China (200 procent), Hong Kong (70 procent) en de VS (56 procent).

Volgens AWDC is Antwerpen er ten opzichte van concurrerende markten als Mumbai en Tel Aviv het sterkst uitgekomen. "Enerzijds ligt dat aan de manier van handelen", zegt Rentmeesters. "Elders gebeurt dat klassieker, in grote beurshallen. Die zijn tijdens de coronacrisis vaak moeten sluiten. In Antwerpen gebeurt de handel vooral in de discretie van kantoren. Daarnaast hebben onze Antwerpse diamantbedrijven sterke financiële fundamenten, zodat ze de nodige veerkracht hebben kunnen tonen. Bovendien registreerden er zich in Antwerpen 66 nieuwe bedrijven, wat toch opmerkelijk is in een coronajaar."

"De diamantsector heeft tijdens deze crisis getoond hoe flexibel en veerkrachtig hij is", aldus Ari Epstein, CEO van AWDC. "Doorheen de volledige waardeketen hebben spelers zich snel aangepast aan de nieuwe realiteit en we hebben gezien dat de consument het product diamant nog steeds waardeert en er in wil investeren, ook in moeilijke tijden. We verwachten dan ook dat de diamantsector zich zal herstellen en sterker uit deze crisis zal komen." 

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.