Met de hete adem van de kritische activistische aandeelhouders in de rug laat voorzitter Hans Van Bylen er geen gras over groeien. In juli werd CEO Charles Bouaziz na zeven jaar aan het roer van Ontex ONTEX opzij geschoven. In afwachting van de benoeming van een definitieve opvolger wordt nu ook de raad van bestuur herschikt.

De Zweed Gunnar Johansson - bestuurder en voorzitter van het remuneratie- en benoemingscomité (RNC in het vakjargon) - verlaat Ontex. Hij wordt in zijn hoedanigheid van RNC-voorzitter vervangen door onafhankelijk bestuurder Esther Berrozpe.

Pampers

Parallel wordt de Belg Frederic Larmuseau gecoöpteerd als onafhankelijk bestuurder. Zijn definitieve benoeming wordt tijdens de volgende aandeelhoudersvergadering voorgelegd ter bevestiging.

Larmuseau is een zwaargewicht in de sector van de consumptiegoederen. Hij was tot vorige maand CEO van de koffiegroep Jacobs Douwe Egberts. Daarvoor werkte hij 14 jaar bij Reckitt-Brenckiser (Dettol, Strepsils, Veet, Clearasil, Durex,...) en zeven jaar bij de consumptiegoederenreus Procter & Gamble. Procter & Gamble is met het luiermerk Pampers een belangrijke concurrent van Ontex en voert al decennialang een verbeten strijd met de Oost-Vlaamse luierfabrikant.

De raad van bestuur van Ontex gaat ook een strategisch comité oprichten, dat de raad van bestuur moet adviseren over de strategie op middellange en lange termijn. Hans Van Bylen wordt voorzitter van dat comité, waarin ook drie bestuurders (waaronder Larmuseau) en de CEO van Ontex zullen zetelen.

Ontevredenheid

De veranderingen bij Ontex komen niet uit de lucht vallen. De luierfabrikant staat sinds begin dit jaar zwaar onder druk van zijn grootste aandeelhouders, die bijzonder ontevreden zijn door de kwakkelende beurskoers die diepterecords opstapelt.

Het hefboomfonds ENA, de tweede grootste aandeelhouder van de Oost-Vlaamse luierfabrikant (15,1%), vraagt al sinds februari maatregelen om de groei en de winstgevendheid te herstellen en aandeelhouderswaarde te creëren. ENA vindt dat Ontex zijn 'mislukte strategie' en zijn transformatieplan Transform to Growth (T2G) moet herbekijken. 'Ontex is substantieel ondergewaardeerd en kan op middellange termijn 300 à 400 procent stijgen', stelde het hefboomfonds begin dit jaar. Volgens ENA moet Ontex strategische alternatieven onderzoeken.

Het nam geen vrede met het vertrek van Bouaziz als CEO en zijn voorlopige vervanging door transformatiedirecteur Thierry Navarre.

Het hefboomfonds ENA, de tweede grootste aandeelhouder van Ontex, vraagt al sinds februari maatregelen om de groei en de winstgevendheid te herstellen.

In de zomer kreeg ENA de steun van de Franse vermogensbeheerder CIAM (3,2%), die snel een duidelijk strategisch plan van de luierfabrikant eiste. CIAM uitte toen zijn bezorgdheid over 'de financiële wanprestaties, het gebrek aan strategische richting en de samenstelling van de raad van bestuur' van Ontex.

De grootste aandeelhouder van Ontex is de Frère-holding GBL GBLB0,58% . Die bezit net geen vijfde (19,98%) van de aandelen. GBL gaf nooit publiekelijk commentaar over de gang van zaken bij Ontex. Als grootste aandeelhouder levert de holding twee van de acht bestuurders bij Ontex. Het gaat om de Belg Michael Bredael en de Fransman Aldo Cardoso. Bredael wordt straks ook lid van het strategisch comité.

Bron: overgenomen uit De Tijd

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.