Het Leuvens bedrijf Xenics, gespecialiseerd in het ontwerpen van sensoren voor camera's en microscopen, heeft vrijdag in Tienen een nieuwe cleanroom geopend. In de cleanroom zal de productie van de sensoren gebeuren. Vlaams minister voor Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) ging vrijdag een kijkje nemen.

Eind 2019 nam het bedrijf de beslissing om te investeren in de nieuwe infrastructuur. Tot hiertoe gebruikte Xenics veelal de ruimtes in het onderzoekscentrum imec. "Maar omdat die eerder op het wetenschappelijke en minder op de productie gericht zijn, was er voor ons nood aan een eigen cleanroom", zegt Paul Ryckaert, CEO van Xenics. "Ook om onze schaal te vergroten was het belangrijk onze eigen stek te hebben."

De bouw van de cleanroom is in augustus 2020 gestart. De ruimte is nu klaar en kan in gebruik genomen worden. Tegen januari 2022 moeten alle machines, waarvan er nu nog een deel bij imec staat, verhuisd zijn naar de nieuwe plek. Het project heeft een investering gevraagd van zo'n 7,5 miljoen euro. De Vlaamse regering heeft 650.000 euro bijgepast.

De sensoren die Xenics produceert, worden in erg veel sectoren gebruikt. In de recyclagewereld bijvoorbeeld worden de camera's gebruikt om verschillende soorten stoffen, zoals plastic, te herkennen. Bestanddelen in voedsel kunnen onderscheiden worden: zo kan het exacte percentage vet of proteïne bepaald worden. De sensoren worden ook in de medische sector gebruikt, of zelfs om vanuit de ruimte de aarde te bekijken. 

"De maatschappelijke relevantie van onze sensoren neemt alleen nog maar toe", zegt Ryckaert. Xenics is in 1999 gestart als een spin-off van imec. Op dit moment telt het bedrijf zowat 70 werknemers en heeft het vestigingen in Singapore en in de Verenigde Staten.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.