Telecomoperator Telenet en netbeheerder Fluvius richten een nieuw infrastructuurbedrijf op om supersnelle glasvezelverbindingen uit te rollen in Vlaanderen. Daarover bereikten ze een bindend akkoord, zo maakten ze dinsdag bekend. Doel is een dekkingsgraad van 78 procent tegen 2038. Al in oktober vorig jaar hadden Telenet en Fluvius een intentieovereenkomst over de samenwerking gesloten. Nu zijn ze eruit: ze richten een nieuw infrastructuurbedrijf op met de werknaam NetCo waarin ze hun vaste netwerkactiva onderbrengen. Telenet krijgt 66,8 procent in handen, Fluvius 33,2 procent. 

NetCo staat ook open voor samenwerkingen met strategische en financiële partners, maar daarover zijn momenteel nog geen gesprekken bezig, zei CEO van Telenet John Porter tijdens een persmoment. Wel benadrukken beide bedrijven dat er geen nood is aan externe financiering om het doel te bereiken, omdat er vanaf dag één inkomsten binnenkomen omdat er al een netwerkbezettingsgraad is van 60 procent. Financiële partners kunnen het proces wel versnellen. 

Doel is om 78 procent van Vlaanderen tegen 2038 te voorzien van glasvezel. Volgens Telenet en Fluvius gaat het om een investering van 2 miljard euro, waarvan het gros in de komende acht jaar. Overigens brengt de telecomoperator ook zijn beperkte netwerkactiviteiten in Brussel en Wallonië in het nieuwe bedrijf. 

Naar verwachting kan de joint venture begin volgend jaar van start gaan. Telenet zal zowat 170 medewerkers overplaatsen naar het bedrijf, dat ook 50 nieuwe personeelsleden zou aantrekken. Porter benadrukt dat Telenet zal samenwerken met de sociale partners om de overstap naar het nieuwe bedrijf vlot te laten verlopen. Van Fluvius maakt niemand de overstap. "De medewerkers die werken binnen de kabelactiviteiten zullen een andere functie krijgen binnen activiteiten rond de energietransitie", zegt CEO Frank Vanbrabant. De hoofdzetel van NetCo komt in Mechelen, momenteel wordt er nog gezocht naar een locatie. De raad van bestuur van het nieuwe bedrijf zal een CEO voordragen en benoemen. 

De samenwerking tussen beide bedrijven is overigens niet onbesproken: vorige maand opende de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) er een onderzoek naar. De concurrentiewaakhond neemt onder de loep of het marktverstorend is dat Fluvius via intercommunales in handen is van alle Vlaamse gemeenten. De gemeenten spelen namelijk een belangrijke rol in de vergunningsprocedures en de coördinatie van de werken om de netwerken aan te leggen, ook bij de plannen van Telenet-concurrent Proximus. 

De twee CEO's wilden tijdens het persmoment niet veel kwijt over wat ze verwachten van het onderzoek. "We verlenen onze volledige medewerking, we hebben alle vertrouwen in het verloop van het ondezoek", aldus Vanbrabant. 

Proximus-CEO Guillaume Boutin hamerde enkele weken geleden nog op de nood aan "een gelijk speelveld voor iedereen op het vlak van infrastructuur". Het telecombedrijf is al een tijdje bezig met de uitrol van glasvezel in België en mikt op een dekkingsgraad van 95 procent in heel het land tegen 2032.

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.