De aandeelhouders van Telenet hebben woensdag het vergoedingenplafond voor de onafhankelijke bestuurders bij het telecombedrijf afgeschaft. Dat betekent dat ze voortaan meer dan 24.500 euro per jaar aan zitpenningen voor vergaderingen van de raad van bestuur kunnen krijgen. 

Telenet had zijn aandeelhouders voorgesteld om het zitpenningenplafond voor de bestuurders die niet namens de Amerikaanse hoofdaandeelhouder Liberty Global zetelen, te schrappen. De onafhankelijke bestuurders krijgen een vaste vergoeding van 45.000 euro, of 120.000 euro voor de voorzitter, maar daarnaast ook 3.500 euro per vergadering van de raad van bestuur. De som van die zitpenningen kon tot nu toe oplopen tot maximaal 24.500 euro per jaar. Dat plafond verdwijnt dus, zelfs met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021. 

"De afgelopen jaren hebben we heel vaak en soms op korte termijn een beroep gedaan op de onafhankelijke bestuurders in complexe dossiers", legt communicatiedirecteur Stefan Coenjaerts uit. Telenet wil vermijden dat het door het zitpenningenplafond op een bepaald moment geen beroep meer zou kunnen doen op de onafhankelijke bestuurders omdat ze er geen bijkomende vergoeding meer voor zouden krijgen. 

Telenet breidt zijn raad van bestuur ook uit van negen leden naar elf. Liberty Global krijgt een extra zetel, en er komt ook een extra onafhankelijke bestuurder bij. Voorzitter Bert De Graeve besloot te stoppen. Hij wordt een jaar vervangen door Jo Van Biesbroeck, en vervolgens door nieuwe bestuurder Dirk Van den Berghe. Die laatste heeft een verleden bij Delhaize en Walmart. 

Met elf leden blijft de raad van bestuur van Telenet kleiner dan die van concurrent Proximus. Daar zijn er veertien leden, van wie de helft benoemd door de regering. 

Vorige week zei Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck op de aandeelhoudersvergadering dat een kleinere raad van bestuur mogelijk is.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.