NewB, gesteund door particuliere coöperanten en verschillende organisaties, heeft sinds begin dit jaar een bankvergunning op zak. De focus ligt op ethisch bankieren.

Op een bijzondere algemene vergadering zaterdag stemden de aandeelhouders over de benoeming van de 57-jarige Smets tot CEO. Smets heeft een verleden bij onder meer private bankers Puilaetco Dewaay en Nagelmackers. Hij volgt Tom Olinger op, die in maart zijn aftreden aankondigde. Olinger kreeg zaterdag van de aandeelhouders een mandaat als niet-uitvoerend bestuurder.

"Ik ben verheugd om de ploeg van NewB te vervoegen. Zo kan ik mijn 30 jaar ervaring in de bankenwereld ten dienste stellen van een project dat bankieren voorgoed wil veranderen", zei Smets zaterdag.

NewB kondigde tijdens de algemene vergadering ook aan dat de bank operationeel is. "Op dit moment hebben 3.743 coöperanten laten weten dat ze klant willen worden tijdens de lanceringsfase van de bank. NewB zal de komende weken stapsgewijs steeds meer klanten een rekening aanbieden", luidt het. De opening voor het grote publiek is voorzien voor begin 2021.Eerder dit jaar liet NewB verstaan dat het niet-gereglementeerde spaarrekeningen zal aanbieden. Dat wil zeggen dat er geen wettelijke minimumrente van 0,11 procent zal gelden.

De algemene vergadering keurde zaterdag ook het sociaal en milieuhandvest goed. Dat document is de operationele vertaalslag van de statutaire waarden van NewB.

Voor de verdeling van haar Digipass, het toestel waarmee klanten zonder smartphone kunnen aanmelden bij de online bank, gaat NewB samenwerken met Oxfam Wereldwinkels, Oxfam Magasins du Monde en Oxfam Solidariteit. NewB-klanten zullen hun Digipass in een Oxfam-winkel in hun buurt kunnen ophalen.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.