In het Oost-Vlaamse Meldert, bij Aalst, is vrijdag het eerste 'Thomashuis' ingehuldigd. Acht of negen mensen met een mentale beperking wonen er samen en worden er dag en nacht ondersteund door twee zorgondernemers. Binnenkort openen ook 'Thomashuizen' in Keerbergen en Westmalle.

Thomashuizen zijn een begrip in Nederland, waar ze zijn opgericht om mensen met een beperking een ander type zorg aan te bieden dan de traditionele grote instellingen. Het gaat om kleinschalige gemeenschappen die samen huizen met twee zorgondernemers die ook intrekken en hen ondersteunen.

"Hun doel is niet om toezicht te houden, maar om samen met enkele gedreven medewerkers de bewoners bij te staan daar waar ze het nodig hebben", zegt voorzitter Willy Vertongen van Thomashuizen. De formule biedt autonomie, maar in een veilige omgeving.

Het Thomashuis in Meldert biedt plaats aan 8-9 personen met een mentale beperking. Drie ervan, waaronder een broer en zus, hebben al hun intrek genomen. De organisatie wil tegen 2025 meer dan 20 'Thomashuizen' openen in Vlaanderen.

Die worden door vastgoedinvesteerder Inclusio gebouwd, die tussen 1,3 en 1,5 miljoen euro per Thomashuis uittrekt.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.